fbpx

Defibrilatorjev vedno več, a ostajajo neizkoriščeni

arhiv

V Sloveniji je že več kot 560 defibrilatorjev, vendar ni nobene uradne baze podatkov o njihovih lokacijah in stanju. Čeprav v Sloveniji že šest let…

V Sloveniji je že več kot 560 defibrilatorjev, vendar ni nobene uradne baze podatkov o njihovih lokacijah in stanju.

Čeprav v Sloveniji že šest let nastaja mreža javno dostopnih avtomatskih eksternih defibrilatorjev (AED), poleg teh pa jih imajo tudi v številnih podjetjih, država še vedno nima vzpostavljenega sistema, s katerim bi tudi laiki lahko več kot 500 defibrilatorjev v nujnih primerih kar se da učinkovito uporabljali. Edino bazo podatkov, v kateri je mogoče najti lokacije najbližjih defibrilatorjev kjerkoli po državi, je vzpostavila in zanjo skrbi skupina sedmih študentov medicine, ki pa to počne prostovoljno, brez finančne ali druge podpore države.

V Sloveniji ni uradne baze podatkov, s katero bi si lahko v nujnih primerih pri iskanju najbližjega AED pomagali tako laiki kot reševalne ekipe, pri srčnem zastoju pa je najpomembnejši prav hiter odziv navzočih in o preživetju bolnika odločajo že tiste minute, ki pretečejo pred prihodom reševalne ekipe. Če ob srčnem zastoju bolniku ne pomagamo, po desetih minutah možnosti preživetja skoraj ni več, povprečni čas do prihoda reševalcev pa je od osem do deset minut.

Vir: delo.si

Posvetujte se o boleznih srca in ožilja na forumu Kardiologija na >>


Sledite nam