fbpx

Naravnost v tumor in varno za zdrave celice

arhiv

Pogovor s prof. dr. Jankom Kosom o nanosistemih za izboljšavo fotodinamičnega zdravljenja in diagnoze raka. Strokovnjaki v farmaciji in klinični medicini si že dolgo z…

Pogovor s prof. dr. Jankom Kosom o nanosistemih za izboljšavo fotodinamičnega zdravljenja in diagnoze raka.

Strokovnjaki v farmaciji in klinični medicini si že dolgo z različnimi pristopi prizadevajo razviti takšne načine zdravljenja, da bi zdravila kar najbolj učinkovito uničila bolne celice, ne da bi pri tem poškodovala zdrave. Med drugim poskušajo z uporabo nanodelcev, ki naj bi kot nosilci varno in zanesljivo privedli že znane ali nove zdravilne učinkovine naravnost do tumorja. Med taka prizadevanja sodi tudi projekt 7. okvirnega programa NanoPhoto, s katerim se ukvarja programska skupina Farmacevtska biotehnologija: znanje za zdravje. V njej slovenski del projekta vodi prof. dr. Janko Kos z ljubljanske fakultete za farmacijo.

Poleg fakultete za farmacijo pri tem evropskem projektu sodelujejo še raziskovalne skupine z univerze v Padovi, kjer dela njegova koordinatorica dr. Elena Reddi, ter raziskovalci z univerze v Groningenu na Nizozemskem, londonskega University Collegea in iz podjetja Biolitec iz Jene.

Vir: delo.si


Sledite nam