fbpx

Slovenske medicinske sestre v nefrologiji so del razvitega sveta

arhiv

V Ljubljani se je končala mednarodna konferenca evropskega združenja medicinskih sester, ki delajo v nefrologiji V Cankarjevem domu v Ljubljani se je danes končala štiridnevna…

V Ljubljani se je končala mednarodna konferenca evropskega združenja medicinskih sester, ki delajo v nefrologiji

V Cankarjevem domu v Ljubljani se je danes končala štiridnevna mednarodna konferenca evropskega združenja medicinskih sester, ki delajo v nefrologiji EDTNA/ERCA. Gre za 40. konferenco tega združenja, ki se je je udeležilo okoli 1500 predstavnikov iz 43 držav iz Evrope in drugih delov sveta, v glavnem medicinskih sester, ki delajo v nefroloških ambulantah, dializnih centrih in transplantacijskih oddelkih.

Med njimi je tudi 96 medicinskih sester iz Slovenije; v nefrologiji jih sicer dela okoli 330, je povedala Mirjana Čalić, višja medicinska sestra, zaposlena v Centru za bolnike s presajeno ledvico, ki deluje v okviru Kliničnega oddelka za nefrologijo UKC Ljubljana, in predsednica lokalnega organizacijskega odbora konference. Udeleženci razpravljajo predvsem o izboljšanju obravnave bolnikov z odpovedjo ledvic, ki se zdravijo z dializo ali imajo presajeno ledvico, ter o drugih vidikih obravnave teh bolnikov, ki so povezani s kakovostjo njihovega življenja. Tukaj gre na primer za žilne pristope za izvajanje dialize, pripravo bolnikov na nadomestno zdravljenje z dializo ali transplantacijo, pripravo bolnikov na zdravljenje z zdravili za zmanjševanje imunskega odziva telesa po presaditvi, učenje bolnikov, kako živeti s presajeno ledvico ipd. Na kongresu so prav tako predstavili nove raziskave na teh področjih ter izsledke skupnih raziskav, ki jih izvajajo v sodelovanju z organizacijami medicinskih sester v nefrologiji v državah članicah, je povedala Mirjana Čalić. Gre za skupne projekte na temo, kako preprečiti izpadanje igel med dializo, kako ocenjevati kakovost življenja bolnikov z dializo, prehranskega svetovanja bolnikov na dializi, kako zagotoviti enako kakovost učenja bolnikov, pa tudi projekte o agresivnosti na delovnem mestu, o tem, kaj doživljajo medicinske sestre na delovnem mestu, in druge.

Vir: dnevnik.si

Obiščite spletni forum Bolezni ledvic, kje rpotekajo pogovori o dializi, transplantaciji,..


Sledite nam