fbpx

Kako učinkovita so sploh zdravila za zdravljenje aken?

arhiv

Na trgu je veliko izdelkov, za katere oglašujejo, da zdravijo akne. Ti izdelki niso poceni in stanejo veliko tako uporabnike kot zdravstveni sistem, ki plača…

Na trgu je veliko izdelkov, za katere oglašujejo, da zdravijo akne. Ti izdelki niso poceni in stanejo veliko tako uporabnike kot zdravstveni sistem, ki plača izdatke zdravil na recept – po drugi strani pa je na voljo le malo dokazov, kateri od teh izdelkov so učinkovitejši in za katerega uporabnika.

Le malo študij je namreč primerjalo učinkovitost in varnost enega izdelka v primerjavi z drugim. Še več, bojazen, da bi dolgotrajna uporaba antibiotikov za zdravljenje aken lahko prispevala h krepitvi odpornosti bakterij proti antibiotikom, še bolj poudarja nujnost, da bi testirali obstoječe načine zdravljenja aken in razvili bolj učinkovite neantibiotične pristope, opozarja članek v medicinski reviji Lancet.

“Velika količina izdelkov in kombinacij izdelkov ter pomanjkanje primerjalnih študij je povzročilo, da se smernice zdravljenja aken precej razlikujejo in da je le malo priporočil podprtih z dokazi,” je razložil avtor članka Hywel Williams iz Centra za z dokazi podprto dermatologijo pri Univerzi Nottingham v Veliki Britaniji. Rezultat tega je, da celo novejše smernice zdravljenja aken, na primer Ameriškega dermatološkega združenja, temeljijo na mnenjih zdravnikov. To je problematično, saj brez z dokazi podprtih priporočil med strokovnjaki lahko pride do konflikta interesov.

Vir: dnevnik.si

Imate težavo s kožo? Posvetujte se na izbranem forumu iz mape forumov Dermatologija na >>


Sledite nam