fbpx

Atrijska fibrilacija: preventiva je najboljše zdravilo

arhiv

Slovensko društvo si je s preventivnim projektom Ujemi svoj ritem prislužilo nagrado Svetovne zveze za srce Atrijska fibrilacija oziroma težave z nepravilnim srčnim ritmom so…

Slovensko društvo si je s preventivnim projektom Ujemi svoj ritem prislužilo nagrado Svetovne zveze za srce

Atrijska fibrilacija oziroma težave z nepravilnim srčnim ritmom so najpogostejša motnja srčnega ritma, ki v Sloveniji prizadene približno en odstotek odrasle populacije, to je 20.000 ljudi.

“Ugotovili smo, da je ta bolezen zelo pereč problem, ki naj bi v prihodnosti prizadel vedno več ljudi zaradi staranja prebivalstva in nezdravega načina življenja. Ker je preventiva pri atrijski fibrilaciji bistveno cenejša od zdravljenja slednje oziroma njenih posledic, smo pripravili projekt Ujemi svoj ritem. Z njim želimo povečati splošno informiranost o atrijski fibrilaciji in njenih posledicah, da bomo lahko živeli zadovoljno in zdravo v srednjih ter poznih letih,” je namen novega projekta pojasnil predsednik Društva za srce primarij Matija Cevc, dr. med.

Prepričali laično in strokovno javnost

V sklopu svetovne pobude Ena misija, en milijon, katere cilj je z milijonom evrov podpreti programe osveščanja o možganski kapi in tako preprečiti milijon kapi, je Svetovna zveza za srce projekt Ujemi svoj ritem nagradila z mednarodno nagrado. Društvo je bilo za kakovostno pripravljen projekt nagrajeno tudi s 50.000 evri, ki jih bodo namenili za izvajanje projekta.

Na Društvu za srce so navdušeni nad prejetim priznanjem, saj so s svojim preventivnim projektom Ujemi svoj ritem prepričali tako splošno kot tudi strokovno javnost. Cevc je pojasnil, da so s projektom želeli zaobjeti vso populacijo, od najmlajših, ki z atrijsko fibrilacijo navadno nimajo težav, do najstarejših, pri katerih se bolezen pojavlja najbolj pogosto. Z akcijo ne želijo osveščati le tistih, ki atrijsko fibrilacijo imajo, temveč tudi in predvsem tiste, ki bolezen mogoče imajo, a tega ne vedo, in tiste, ki atrijske fibrilacije nimajo, a bi se jim v poznejših letih lahko razvila.

Vir: dnevnik.si

Posvetujte se o boleznih srca in ožilja na forumu Kardiologija na >>


Sledite nam