fbpx

Razlog za alarmantno rast števila nepotrebnih operacij v Evropi je očitno ekonomski

arhiv

Bruselj – Predsednik Evropskega foruma za zdravje Gastein Günther Leiner je danes v Bruslju opozoril, da je v Evropi kljub proračunskim omejitvam izjemno veliko nepotrebnega…

Bruselj – Predsednik Evropskega foruma za zdravje Gastein Günther Leiner je danes v Bruslju opozoril, da je v Evropi kljub proračunskim omejitvam izjemno veliko nepotrebnega zdravljenja. “Štiri od petih operacij hrbta so nepotrebne,” je dejal in menil, da je razlog za “alarmantno” rast števila nepotrebnih operacij “očitno ekonomski”.

Kot je pojasnil, v večini evropskih držav velja sistem točk, po katerem bolnišnica z operacijo dobi določeno število točk, ki ji prinesejo določeno financiranje, tako da se v mejnih primerih pod tem pritiskom zdravniki pač odločijo za operiranje.

Leiner je opozoril tudi na “kronično” nepotrebno predpisovanje zdravil, sploh za starejše bolnike. Študija salzburške medicinske univerze (PMU) po njegovih besedah kaže, da so recepti za paciente, stare v povprečju 82 let, v 36 odstotkih nepotrebni, v 30 odstotkih pa celo neustrezni.

Leiner je na to opozoril v razpravi o dejavnem staranju in inovacijah v zdravljenju, ki je potekala danes v Bruslju kot priprava na Evropski forum za zdravje Gastein, ki bo potekal od 5. do 8. oktobra. Forum velja za enega pomembnejših konferenc o zdravju v Evropi.

Vir: dnevnik.si

 


Sledite nam