fbpx

Za duševnimi motnjami trpi več kot tretjina Evropejcev

arhiv

Za duševnimi motnjami trpi več kot tretjina Evropejcev London – Okoli 38 odstotkov oziroma 165 milijonov Evropejcev trpi zaradi duševnih bolezni ali nevroloških motenj, od…

Za duševnimi motnjami trpi več kot tretjina Evropejcev

London – Okoli 38 odstotkov oziroma 165 milijonov Evropejcev trpi zaradi duševnih bolezni ali nevroloških motenj, od različnih vrst anksioznosti do demence, je pokazala raziskava, ki jo je naročil neprofitni European College of Neuropsychopharmacology. Od teh se večina ne zdravi, po mnenju nekaterih strokovnjakov tudi zaradi diskriminacije.

Preiskava, ki je zajela prebivalce držav članic Evropske unije, Švice, Islandije in Norveške, je upoštevala več kot 90 različnih duševnih in nevroloških vrst težav – med njimi otroške, kot sta hiperaktivnost in pomanjkanje pozornosti, in takšne, ki so značilne za starejše, kot je na primer demenca, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Vsi ne potrebujejo psihiatra

Nekateri strokovnjaki so ob tem opozorili, da lahko široka definicija duševnih in nevroloških motenj umetno poveča problem. Strokovnjak s področja duševnega zdravja pri Svetovni zdravstveni organizaciji  Matt Muijen pa je poudaril, da so tovrstne težave pogosto posledica stresa v družbi in ne nujno psihiatričnih motenj. “Vsi od teh ljudi ne potrebujejo pomoč psihiatra,” je prepričan.

Vir: dnevnik.si

 

Posvetujte se o možnih izhodih iz duševnih stiskah na forumu Ni zdravja brez duševnega zdravja na >>


Sledite nam