fbpx

Pet najkoristnejših skupin hrane za otroke

arhiv

Ob začetku šolskega leta več pozornosti posvečamo tudi zdravi prehrani in oblikovanju otrokovega jedilnika. Britanski zdravniki, dietologi in prehranski strokovnjaki so izoblikovali top lestvico petih,…

Ob začetku šolskega leta več pozornosti posvečamo tudi zdravi prehrani in oblikovanju otrokovega jedilnika. Britanski zdravniki, dietologi in prehranski strokovnjaki so izoblikovali top lestvico petih, otrokom prijaznih in koristnih živil.

Ovseni kosmiči in hrana, bogata z vlakninami

Otroci in mladina pogosto ne zaužijejo dovolj vlaknin, zato imajo težave s prebavo in presnovo, so debeli, utrujeni, lenobni in ne dosegajo uspehov, primernih svojim sposobnostim. Pomembno je že s prvim dnevnim obrokom zagotoviti ustrezno količino vlaknin, zato poskrbimo, da bo otrokov zajtrk vseboval netopne in vodotopne vlaknine.

Živila s probiotičnimi kulturami

Fermentirana hrana z živimi kulturami organizmu prijaznih bakterij in njihovih produktov je nepogrešljiva za zdravje, dobro počutje, odpornost in vitalnost. Glavnina otrok ima najraje sladke jedi, na kisel okus (navadni oziroma probiotični jogurt, skuta, kislo zelje, repa in kumarice ipd.) se morajo šele navaditi. Posamezniki, ki nimajo priložnosti spoznati in sprejeti oziroma vzljubiti živil kislega okusa, ostanejo navezani na sladko (kasneje lahko tudi slano hrano), njihove okušalne brbončice ostanejo “infantilne”, zato tudi v odraslosti zavračajo kislo in grenko hrano, ki pa sta koristni in pogosto tudi zdravilni.

Vir: dnevnik.si

 

Kako pripraviti, obdelati, shranjevati živila in pripravljeno hrano? Več na forumu Prehrana in varnost živil na >>


Sledite nam