fbpx

Iz trgovin se umikajo še 60-vatne žarnice

arhiv

S 1. septembrom 2011 trgovci v Evropski uniji na prodajne police ne smejo več dodajati novih 60-vatnih klasičnih žarnic, prodajajo lahko le še tiste, ki…

S 1. septembrom 2011 trgovci v Evropski uniji na prodajne police ne smejo več dodajati novih 60-vatnih klasičnih žarnic, prodajajo lahko le še tiste, ki so jim ostale v zalogi. Prepoved prodaje že od leta 2009 velja za vse neprosojne in 100-vatne žarnice, od lani naprej ne moremo več kupiti 75-vatnih, čez leto dni pa ne bo dovoljeno prodajati nobenih klasičnih žarnic, torej takšnih z žarilno nitko. Vse kar moramo potrošniki vedeti – kako varčne sijalke vplivajo na zdravje, koliko energije prihranijo in seveda, kako izbrati pravo alternativo.

Katera nadomestna svetila so najbolj primerna?

Varčne sijalke oziroma kompaktne fluorescnečne sijalke svetijo, ko elektroni vzbudijo pare živega srebra, da oddajajo svetlobo UV, ta pa aktivira fosforjeve soli na obodu steklene cevi, ki oddajajo vidno svetlobo. Pri varčni sijalki je kemično fizikalni proces pri pretvorbi energije v svetlobo veliko učinkovitejši kot klasično žarenje. Sijalke (s fizikalnega stališča) sijejo in ne žarijo, zato jih tudi imenujemo sijalke in ne žarnice. Lastnosti svetlobe, ki jo oddajajo sijalke, niso enake kot pri sončni svetlobi, ker soli ne oddajajo svetlobe v celotnem vidnem barvnem spektru. Poznamo jih v obliki paličnih sijalk ali pa kot manjša kompaktna svetila. V glavnem  so prirejena za uporabo za različne namene: za stopnišča s krajšim zagonskim časom, za uporabo na prostem s polno svetilnostjo tudi pri nižjih temperaturah ter za pisarniške prostore z zelo dobro barvno reprodukcijo.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije


Sledite nam