fbpx

Strokovnjaki ob začetku šolskega leta pozivajo k brezplačnemu cepljenju proti hpv

arhiv

Ljubljana – Letošnje šolsko leto bo že tretje leto zapored, ko se lahko šestošolke brezplačno cepijo proti hpv virusom. Zato so strokovnjaki na današnji novinarski…

Ljubljana – Letošnje šolsko leto bo že tretje leto zapored, ko se lahko šestošolke brezplačno cepijo proti hpv virusom. Zato so strokovnjaki na današnji novinarski konferenci pozvali k čim večji udeležbi deklic pri cepljenju, saj lahko le čim večja precepljenost prispeva k pomembnemu zmanjšanju števila rakov, ki nastanejo zaradi teh virusov, v prihodnosti.

Več kot 75 odstotkov spolno dejavnih ljudi se tekom življenja okuži z vsaj enim genotipom hpv virusa. Ti povzročijo več kot 70 odstotkov primerov rakov materničnega vratu, večino anogenitalnih rakov, h katerim prištevamo tudi rak zunanjega spolovila, nožnice in zadnjika ter 90 odstotkov primerov genitalnih bradavic. Vse več izsledkov raziskav pa tudi kaže, da so hpv virusi tudi pomemben povzročitelj rakov vratu in glave, predvsem pri mlajših moških, je na današnji novinarski konferenci poudarila ginekologinja Marjetka Uršič Vrščaj.

Zdravila proti okužbi s hpv virusom ni, obstaja cepljenje, ki preprečuje, da bi se okužili. Če se starši deklic za cepljenje odločijo, dobijo šestošolke prvi odmerek cepiva ob sistematskem pregledu, druga dva odmerka pa ob dveh namenskih pregledih. Sicer pa starše seznanijo na prvem roditeljskem sestanku o sistematskem pregledu v 6. razredu, ki tudi vključuje prostovoljno in brezplačno cepljenje deklic. Nato pa organizirajo predavanja, kjer jim šolski zdravniki predstavijo cepljenje.

Vir: dnevnik.si

 

Posvetujte se o možnostih cepljenja na forumu HPV in cepljenje na >>


Sledite nam