fbpx

Po novem tudi globe: Bolniki bodo čakali največ eno uro

arhiv

Ljubljana – Pacientov pred vrati ordinacij ne bi smeli pustiti čakati dlje kot eno uro. Tako predvideva predlog sprememb zakona o pacientovih pravicah, o katerem…

Ljubljana – Pacientov pred vrati ordinacij ne bi smeli pustiti čakati dlje kot eno uro. Tako predvideva predlog sprememb zakona o pacientovih pravicah, o katerem bo odločal še državni zbor. Ob nespoštovanju pacientovega časa čaka bolnišnico ali zdravstveni dom globa od 400 do 4100 evrov, koncesionarje posameznike pa od 400 do 2100 evrov. Takšne globe se jim obetajo tudi ob neustreznem vodenju čakalnih seznamov in ob prekrških pri drugem mnenju.

Širitev glob za boljši odziv

Omejitev čakanja pred vrati ordinacij na 60 minut ne velja za nenaročene paciente – za te lahko zdravniki poskrbijo v času, ko nimajo naročenih pacientov. Prav tako bodo lahko pacienti čakali tudi dlje, kadar bo zdravnik opravljal prvo pomoč, operativne posege in druge posege, ki so povezani z večjim tveganjem. Sprva so nameravali najdaljše čakanje pred ordinacijami družinskih zdravnikov omejiti na 20 minut, a so si premislili. Ena ura bo tako veljala za oboje, osnovno zdravstvo in bolnišnice, vsi pa bodo morali zagotoviti naročanje “na uro”. “Želja stroke je bila, da bi se čakalni čas poenotil, in uglasili smo ga na 60 minut. To je na neki način še sprejemljivo čakanje v čakalnici, čeprav bi si želel krajšega,” je pojasnil minister za zdravje Dorijan Marušič.

Vir: dnevnik.si

 

Dobre in slabe strani zdravstva v Sloveniji. Več na forumu Zdravstvo pri nas? na >>


Sledite nam