fbpx

Kronična venska bolezen ni le estetska motnja

arhiv

Po ocenah strokovnjakov ima v Sloveniji vsak drugi prebivalec, starejši od petdeset let, težave z venami na nogah. Te se kažejo na različne načine: krčne…

Po ocenah strokovnjakov ima v Sloveniji vsak drugi prebivalec, starejši od petdeset let, težave z venami na nogah. Te se kažejo na različne načine: krčne žile, otečeni gležnji, boleče, težke in srbeče noge so le nekateri znaki in simptomi nič kaj prijazne in estetske bolezni. Če je ne zdravimo, se lahko razvije celo v odprte rane na golenih.

Bolezen ven se najpogosteje začne s težkimi in bolečimi nogami, z bolečinami vzdolž ven ter z večernim otekanjem na hrbtišču stopal ali okrog gležnjev. V toplem vremenu so težave še izrazitejše. Razvijejo se lahko zelo tanke, temno modre žilice, ki jih imenujemo mrežaste vene, če pa se vene razširijo, zvijugajo in izbočijo, nastanejo prave varice. Posledica napredovanja venskega popuščanja so zapleti na koži goleni.

Venska bolezen nastane zaradi motenj v venskem obtoku. Težave nastopijo, ko zaradi daljšega stanja ali sedenja teža krvi povzroči širjenje ven. Stena in venske zaklopke v zdravih venah se zlahka upirajo takšnemu pritisku, vene pa se ne širijo.

Vir: revija Viva


Sledite nam