fbpx

Evropa pomaga ugašati cigarete

arhiv

Ne gre za slabšo kakovost, ampak novo evropsko uredbo Če kadite, ste v zadnjih mesecih morda opazili, da vam cigareta pogosto ugasne sama od sebe….

Ne gre za slabšo kakovost, ampak novo evropsko uredbo

Če kadite, ste v zadnjih mesecih morda opazili, da vam cigareta pogosto ugasne sama od sebe. Časi, ko bi lahko zvečer zaspali na kavču pred televizijo s cigareto v roki in tvegali požar v hiši, se menda bližajo koncu. Kmalu bo namreč začel veljati evropski ukrep za požarno varnost, ki za trge držav članic EU predpisuje standard “varne cigarete”, ki pa ga večina tobačnih podjetij uporablja že zdaj.

Po novem bodo morale vse cigarete, ki so naprodaj v Evropski uniji, v cigaretnem papirčku vsebovati pasove papirja, široke približno šest milimetrov in medsebojno oddaljene od dva do tri centimetre, ki delujejo kot ovire gorenja, navaja evropska komisija. Ovirajo dostop kisika, tako da cigareta sama ugasne, če ni aktivnega vlečenja dima.

Nepravilno odložene cigarete, ki ostanejo brez nadzora, oziroma požari, ki nastanejo zaradi tega, naj bi na območju EU po podatkih komisije vsako leto zahtevali več kot 1000 smrtnih žrtev in še več hudih telesnih poškodb ter gmotne škode.

“Novi standardi požarne varnosti za cigarete zahtevajo, da se cigareta, ko ostane brez nadzora, z večjo verjetnostjo ugasne sama. Podoben standard so uvedle že ZDA, Kanada, Avstralija in Finska,” so nam pojasnili na Trgovski zbornici Slovenije (TZS).

Vir: dnevnik.si

Želite prenehati kaditi? Vabljeni na forum Kajenje na >>


Sledite nam