fbpx

Bolečine zaradi kalcinacij imajo ženske pogosteje kot moški

arhiv

Asist. dr. Nataša Kos: Pomembno je, da začnemo terapijo takoj, ko začutimo bolečine v rami Kalcinacija v področju ramenskega sklepa prizadene kar velik odstotek ljudi,…

Asist. dr. Nataša Kos: Pomembno je, da začnemo terapijo takoj, ko začutimo bolečine v rami

Kalcinacija v področju ramenskega sklepa prizadene kar velik odstotek ljudi, po novejših podatkih od 2 do 22 odstotkov, starih od 40 do 65 let. Večkrat zaradi bolečin v rami trpijo ženske kot moški. Bolečine se lahko pojavijo pri vsakdanjih opravilih, kot je na primer zapenjanje modrčka, seganju z roko za hrbet ali v avtomobilu na zadnji sedež, pri dvigovanju roke…

Pri nekaterih so bolečine tako hude, da jih ne umirijo niti protivnetna zdravila, marsikomu pa kratijo tudi spanec. Na Inštitutu za medicinsko rehabilitacijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana na področju ambulantne rehabilitacije v glavnem obravnavajo bolnike po poškodbah ali operativnih posegih. Okoli 20 odstotkov bolnikov prihaja k njim zaradi degenerativnih obolenj, kamor poleg bolečin v hrbtenici, kolkih, kolenih sodijo tudi bolečine v rami. Vodja, asist. dr. Nataša Kos, pravi, da bolnikom zagotavljajo strokovno rehabilitacijo v času, ko so v bolnišnici, in kasneje, če potrebujejo dodatno ambulantno oskrbo. “Naš cilj je doseči izboljšanje funkcije, boljšo kakovost življenja in osamosvojitev pri opravljanju življenjskih aktivnosti.”

Bolečine v rami so po jakosti takoj za bolečinami pri ledvičnih kamnih. Tako močne in neprijetne bolečine spremljajo tudi kalcinacije. Zakaj nastanejo?

Pravega razloga za nastanek kalcinacij ne poznamo. Pogosteje se pojavljajo pri ljudeh, ki delajo ponavljajoče se gibe, kot so dvigovanje, prenašanje, delo z računalnikom… Skoraj najpogostejše so kalcinacije v področju kit rotatorne manšete. Zelo pogosto so v eni od teh kit (kita mišice supraspinatusa), ki je že po strukturi slabše prekrvljena in je zato bolj nagnjena k degenerativnim spremembam ter posledično h kalcinacijam.

Vir: dnevnik.si

Izberite forum, glede na vaše težave iz mape forumov Ortopedija in fizioterapija na >>


Sledite nam