fbpx

Dodatno zategovanje pasu v bolnišnicah

arhiv

Ljubljana – Bolnišnicam se obeta še dodatno zategovanje pasu. Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je včeraj z rebalansom finančnega načrta za letošnje…

Ljubljana – Bolnišnicam se obeta še dodatno zategovanje pasu. Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je včeraj z rebalansom finančnega načrta za letošnje leto sprejel razširjen sveženj varčevalnih ukrepov, s katerimi nameravajo zmanjšati letošnjo izgubo. Glede na rebalans, ki upošteva tudi dosedanje varčevalne ukrepe, bi imela zdravstvena blagajna ob koncu leta dobrih 18 milijonov evrov izgube, ki pa bi jo še lahko pokrili s prihranki minulih let.

O rebalansu bo prihodnjo sredo odločala še skupščina ZZZS. Medtem ko je prejšnja različica, ki jo je skupščina julija zavrnila, predvidevala dodatno prerazporejanje bremen zdravstvene blagajne na dopolnilno zavarovanje, je tokratni predlog še bolj od prejšnjega zarezal v prihodke bolnišnic. Poleg krčenja sredstev za dežurno službo, okrog katerega so se člani skupščine že zedinili, se tako zmanjšuje še program bolnišničnih obravnav bolnikov, ki naj bi jih bolj kot do zdaj nadomeščali s cenejšimi ambulantnimi. Za pet odstotkov znižujejo sredstva za del terciarne dejavnosti, ki vključuje učenje, usposabljanje za posebna znanja, razvoj in raziskovanje. Na ZZZS ocenjujejo, da je treba v času krize vse to omejiti. Prav tako je treba po njihovem omejiti investicije bolnišnic, tako da se s predlaganim rebalansom znižujejo sredstva za amortizacijo pri bolnišnični psihiatriji in bolnišnični rehabilitaciji. Poleg tega bodo pri bolnišnični psihiatriji in bolnišnični rehabilitaciji plačali manj zaposlenih, kot je bilo sprva predvideno.

Vir: dnevnik.si

 


Sledite nam