fbpx

Šolska torbica naj bo tudi varna!

arhiv

Otroku pomeni prva šolska torbica veliko, je simbol novega obdobja, ki je pred njim – šole. Še preden prestopi njen prag, si jo nič kolikokrat…

Otroku pomeni prva šolska torbica veliko, je simbol novega obdobja, ki je pred njim – šole. Še preden prestopi njen prag, si jo nič kolikokrat oprta na hrbet: zdaj sem šolar! Torbica mora biti seveda otroku všeč, naloga odraslih pa je, da jih pri tem usmerjamo, ker všečnost ni dovolj. Paziti moramo še na vrsto uporabnih značilnosti, še posebej pa na tiste, ki so pomembne za večjo varnost šolarja na cesti.

Navdušenje nad torbico se s časom zmanjšuje, sprva zato, ker otroka na vsakodnevni poti v šolo in nazaj ovira pri gibanju, hoji, teku, igri. Pozneje tudi zaradi teže. Torbice za prvošolčke so težke tudi zaradi ogrodja, ki jim daje potrebno trdnost in stabilnost. Prazna torbica tehta skoraj kilogram, tudi kilogram in pol, če prištejemo še težo knjig, zvezkov in drugih predmetov, ki jih prenašajo šolarji v njej, pa je meja, ki jo priporočajo zdravniki, hitro presežena.

Po mnenju zdravnikov naj maksimalna obremenitev otroka ne bi presegala 15 % njegove teže. Otrok, ki tehta 30 kilogramov, bi smel nositi največ 4,5 kilogramov težko torbico. Raziskave v Ameriki pa kažejo, da otroci v praksi prenašajo težje torbice oziroma nahrbtnike,  zaradi česar se pojavijo tudi težave. Otroci čutijo močne bolečine v ramenih ali/in v hrbtenici, lahko se pojavijo tudi deformacije.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

 

Komentirajte najbolj pereče šolske problematike na forumu Učitelji in učenci na >>


Sledite nam