fbpx

Plastika za živila

arhiv

Pri predelavi hrane in pijače, pri shranjevanju, pakiranju in uporabi živil množično uporabljajo plastične materiale. Lastnosti plastičnih materialov so trajnost, prožnost in raznolikost, so tudi…

Pri predelavi hrane in pijače, pri shranjevanju, pakiranju in uporabi živil množično uporabljajo plastične materiale. Lastnosti plastičnih materialov so trajnost, prožnost in raznolikost, so tudi lahki in relativno poceni. Vse to so razlogi, da plastika spremlja živila praktično na vsakem koraku, primerna je za izdelavo embalaže za enkratno in večkratno uporabo, različnih folij, plastenk za vodo, plastičnih “stekleničk” za otroke, idr. Prekomerna uporaba plastičnih materialov negativno učinkuje na okolje, neznanje in zato pogosta nepravilna uporaba plastike, ki je v stiku z živili, pa lahko negativno učinkuje tudi na zdravje.

Plastika je skupno ime za vrsto sintetičnih in polsintetičnih materialov, ki jih pridobivamo s polimerizacijo organskih ogljikovih spojin. Plastika, ki je uporabna za živila, so spojine, ki jih dobimo s posebnimi kemičnimi procesi, osnovnim surovinam pa proizvajalci dodajo različne snovi, npr. antioksidante, stabilizatorje, antistatike, plastifikatorje, idr., da dobi plastika želene lastnosti. Dodatki zagotovijo plastiki prožnost, trdnost, odpornost na toploto, mraz, maščobo, kisline, nepropustnost in druge lastnosti.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Želite izvedeti, kako pravilno pripraviti, obdelati, shranjevati živila? Več na forumu Prehrana in varnost živil na >>


Sledite nam