fbpx

Dobro jutro, zajtrk, dober dan, zdravje

arhiv

Med sedmimi vodilnimi dejavniki tveganja za umrljivost v EU jih je pet povezanih z načinom prehranjevanja Ljubljana – Za kar 41 odstotkov bolezni je "kriva"…

Med sedmimi vodilnimi dejavniki tveganja za umrljivost v EU jih je pet povezanih z načinom prehranjevanja

Ljubljana – Za kar 41 odstotkov bolezni je “kriva” prehrana, še 38 odstotkov bolezni pa je takšnih, na katere hrana vpliva, a ne ključno, razkrivajo podatki Svetovne zdravstvene organizacije.

Med pomembne dejavnike zdravega življenjskega sloga sodi tudi redno zajtrkovanje. Kdor ne izpušča jutranjega obroka, ima manjše tveganje za pomanjkanje nekaterih hranil, izboljša se delovna storilnost, učenci, ki zajtrkujejo, pa imajo boljše kognitivne in spominske zmožnosti, večjo zmožnost reševanja kompleksnih nalog in so bolje razpoloženi. “Pri nas je po podatkih raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC 2010) delež mladostnikov, ki redno zajtrkujejo vse dni v tednu, v primerjavi z letom 2006 rahlo narasel, a še vseeno ne moremo biti zadovoljni, saj se delež tistih, ki zajtrkujejo redno vse dni v tednu, s starostjo zmanjšuje,” opozarja minister za zdravje Dorijan Marušič.

Vir: dnevnik.si

 


Sledite nam