fbpx

Invalidi za konkretne cilje pri odpravljanju diskriminacije

arhiv

Ljubljana – V Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) menijo, da bi korak naprej na področju varstva pravic invalidov pomenila dosledna državna politika do človekovih…

Ljubljana – V Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) menijo, da bi korak naprej na področju varstva pravic invalidov pomenila dosledna državna politika do človekovih pravic invalidov na podlagi konvencije o pravicah invalidov. Tudi pri varuhu človekovih pravic priporočajo čim prejšnje sprejetje ukrepov za uveljavljanje konvencije.

“Nujno postaviti zavezujoče cilje”

Treba bi bilo oblikovati državno politiko, ki bi postavila zavezujoče, konkretne cilje za odpravo diskriminacije na določenih področjih, je poudaril glavni tajnik NSIOS Štefan Kušar.

“Poskus v to smer je bil narejen z zakonom o izenačevanju možnosti invalidov, ki pa ni vgradil sistema kaznovanja in sankcioniranja za tiste, ki postavljenih načel ne spoštujejo. Tako bodo določila zakonodaje prepuščena na milost in nemilost volji državljanov, predvsem pa sodnikom,” opozarja Kušar.

Občin po meri invalidov le približno deset

V NSIOS so načelno pozitivni do prizadevanj družbe za odpravljanje arhitektonskih ovir. Vendar se razmere razlikujejo glede na posamezno okolje. Pomemben napredek je bil za gibalno ovirane v Ljubljani in nekaterih drugih mestnih občinah storjen pri prostorskem urejanju, pravijo.

Vir: dnevnik.si

Kakšne so razmere v zdravstvu v Sloveniji? Vabljeni na forum Zdravstvo pri nas? na >>


Sledite nam