fbpx

Bo kmalu konec zavajajočih zdravstvenih trditev pri živilih?

arhiv

Od 2758 zdravstvenih trditev za živila in prehranska dopolnila je Evropska agencija za varno hrano ugodno ocenila le 550 trditev Evropska agencija za varno hrano…

Od 2758 zdravstvenih trditev za živila in prehranska dopolnila je Evropska agencija za varno hrano ugodno ocenila le 550 trditev

Evropska agencija za varno hrano (EFSA) je nedavno objavila zadnji sklop mnenj o znanstveni utemeljenosti zdravstvenih trditev za živila. S tem so končali triletno delo, v katerem so ocenili 2758 funkcijskih zdravstvenih trditev, ki jih pri promociji živil uporabljajo proizvajalci. Da imajo trditve znanstveno podlago, so sklenili le za 550 trditev. Njihova presoja bo pomagala evropski komisiji, da bo izdelala seznam zdravstvenih trditev, ki se jih sme uporabljati pri živilih.

EFSA je zdravstvene trditev ocenjevala na osnovi uredbe EU o uporabi prehranskih in zdravstvenih trditev pri živilih iz leta 2006. Pred tem so to področje države urejale vsaka po svoje, a je raznolikost predpisov oteževala prost pretok blaga. EU je zato pozvala države članice, naj sporočijo vse trditve, ki so bile takrat v rabi na trgu, da bodo njihovo utemeljenost presodili na znanstvenih temeljih. Uredba je še predpisala, da mora iti skozi postopek znanstvenega preverjanja tudi vsaka nova trditev, preden gre izdelek na trg.

Poplava zdravstvenih trditev

Vendar je bilo trditev za izdelke, ki so že na trgu, ogromno, države so predložile kar okrog 44.000 trditev, je pojasnil dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko, dober poznavalec področja. Da bi stvar naredili obvladljivo, so v Bruslju podobne trditve združili in tako je EFSA dobila v ocenjevanje 4637 trditev. Postopek ocenjevanja so končali, razen za 1548 trditev za izdelke rastlinskega izvora, ki so jih izvzeli, in za 331 trditev za probiotike, ki so jih poslali v ponovno obravnavo.

Vir: dnevnik.si

Obiščite forum Prehrana in varnost živil in izvedeli boste več o varnosti živil na >>


Sledite nam