fbpx

Ali mi grozi demenca?

arhiv

Pozabljanje Vsakdo lahko včasih pozabi kje ima ključe, pozabi zakleniti vrata ali pozabi ključe v zaklenjenih vratih. Nekateri ljudje kar pogosto pozabijo dežnik na vlaku…

Pozabljanje

Vsakdo lahko včasih pozabi kje ima ključe, pozabi zakleniti vrata ali pozabi ključe v zaklenjenih vratih. Nekateri ljudje kar pogosto pozabijo dežnik na vlaku ali denarnico v trgovini, zlasti kadar so zamišljeni, utrujeni ali zelo obremenjeni. Povsem normalno je, da občasno pozabimo na dogovorjeni sestanek, telefonsko številko ali ime znanca, ki ga nekaj časa nismo srečali. Ne moremo se spomniti datuma srečanja z znancem, čeprav se dogodka samega ali določenih lastnosti ključne osebe dobro spomnimo. Želenih stvari se lahko spomnimo v drugih okoliščinah, čez določen čas ali ob ustrezni pomoči. Značilno je, da se za razliko od Alzheimerjeve bolezni, težave tekom več let ne stopnjujejo pomembno in tako ne zmanjšujejo opazno uspešnosti posameznika. Tovrstne težave so najbolj izražene pri tistih, ki so intelektualno manj aktivni, največjo negotovost pa povzročajo tistim, ki so intelektualno aktivnejši.

Ljudje z demenco ne le pozabijo na dežnik na vlaku, temveč tudi to, da so se z vlakom sploh peljali. Ne vedo, kaj bi počeli s ključi. Ne le da pozabijo kaj so jedli za zajtrk, ki je bil pred eno uro, temveč tudi to, da so zajtrkovali. Ker pozabljajo sprotne dogodke, se radi pogovarjajo o dogodkih iz mlajših življenskih obdobij, ki se jih vsaj v začetku bolezni še dobro spomijo. Za pozabljeno denarnico domnevajo, da je bila ukradena. Različne predmete tudi shranijo na povsem neustreznem mestu: likalnik v hladilnik, ročno uro v posodo za sladkor ali smeti v koš za perilo. Pozabljajo tudi imena svojcev s katerimi se pogosteje srečujejo ali pa jih zamenjajo med seboj. Ljudje z demenco, kakršna je Alzheimerjeva bolezen si novih podatkov ne zapomnijo, pogosteje pozabljajo in se tudi čez čas ne spomnijo potrebnih podatkov. Težave so tako pogoste, da onemogočajo samostojno življenje.

Vir: Združenje Spominčica

Obiščite spletni forum Demenca in duševne motnje v starosti in povprašajte za nasvet ali mnenje na >>


Sledite nam