fbpx

Ob bolezni v stiski bolniki in njihovi svojci

arhiv

Negovalni oddelek je namenjen bolnikom iz UKC, katerih zdravljenje je končano, a še ne morejo sami skrbeti zase. »Nega ni samo umivanje in hranjenje bolnikov,…

Negovalni oddelek je namenjen bolnikom iz UKC, katerih zdravljenje je končano, a še ne morejo sami skrbeti zase.

»Nega ni samo umivanje in hranjenje bolnikov, kakor marsikdo še vedno zmotno misli. Bolnike obravnavamo multidisciplinarno. Zanje skrbi multidisciplinarni tim. Vse je namenjeno temu, da bolnika čim hitreje usposobimo za odhod domov ali v dom upokojencev. Učimo jih, kako se bodo doma najlaže umili, svojcem pokažemo, kako naj bolnika umivajo v postelji. Kako naj ga obrnejo, prestavijo v razbremenilni položaj. Bolnike, ki so tega zmožni, učimo, kako bodo najlaže vstali iz postelje. Če so kognitivno dovolj sposobni, kako naj jemljejo zdravila, kakšno prehrano potrebujejo. Po možganski kapi ali drugih nevroloških okvarah se izgubljajo, pozabljajo, potem vsega učimo svojce. Če so bolniki kronično žalostni, jih poskušamo razvedriti. Imamo tudi fizioterapijo in delovno terapijo,« pojasnjuje vodja negovalnega oddelka, diplomirana medicinska sestra Vida Oražem.

»Potreb po namestitvi v naši negovalni bolnišnici je zelo veliko. Bolnikov, ki bi to potrebovali, je v UKC vsak dan več kot sto,« je povedala glavna medicinska sestra UKC Erna Kos Grabnar. Ker je postelj samo 33, žal vseh ne morejo sprejeti. Kateri bolniki imajo prednost?

»Napisali smo sprejemne kriterije za negovalni oddelek, na podlagi katerih podajo klinični oddelki posebno vlogo za sprejem na negovalnem oddelku. Zdravnik mora zagotoviti, da je bolnik v stabilnem zdravstvenem stanju, da ne pričakuje zapletov in da je sposoben za neakutno obravnavo. Bolnik takoj po kirurški operaciji še ni primeren za negovalni oddelek, saj imajo starejši pogosto tudi niz internističnih težav. Če kdo pride prezgodaj, se lahko zgodi, da ga moramo premestiti nazaj na oddelek, s katerega je prišel.

Vir: delo.si

Kako poskrbeti za starostnika, ko je zaupan v domačo oskrbo? Več na forumu Nega bolnih in ostarelih na domu na >>


Sledite nam