fbpx

Ali poznate razliko med glukozaminom v zdravilu ali prehranskem dopolnilu?

arhiv

Ministrstvo za zdravje in Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke porabnikom svetujeta, naj za lajšanje težav s sklepi uporabljajo izdelke z glukozaminom, ki…

Ministrstvo za zdravje in Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke porabnikom svetujeta, naj za lajšanje težav s sklepi uporabljajo izdelke z glukozaminom, ki so registrirani kot zdravila, in ne izdelkov, ki so prehranska dopolnila. Le prvi namreč vsebujejo ustrezne količine glukozamina za doseganje zdravilnih učinkov, imajo neodvisno preverjeno kakovost, varnost ter informacije v navodilu za uporabo in na embalaži.

Agencija je aprila letos za štiri izdelke z glukozaminom odločila, da se ne uvrščajo med zdravila, temveč med prehranska dopolnila. Do te odločitve agencije se je glukozamin pri nas prodajal le kot zdravilo. Da pa pri porabnikih ne bi prihajalo do zmede pri razlikovanju med zdravili in prehranskimi dopolnili, je agencija porabnike opozorila na razliko med temi izdelki, je pojasnil dr. Igor Pravst iz Inštituta za nutricionistiko. “Če porabnik kupi prehransko dopolnilo z glukozaminom, naj ne pričakuje zdravilnih učinkov. Prehranska dopolnila so namenjena dopolnjevanju prehrane in tudi dopolnila z glukozaminom seveda niso namenjena zdravljenju.”

Razlika med zdravili in prehranskimi dopolnili

Ob prehranskih dopolnilih z glukozaminom je trenutno na voljo še šest izdelkov z glukozaminom, ki imajo dovoljenje za promet kot zdravila brez recepta. Obe skupini izdelkov se med seboj razlikujeta predvsem po vsebnosti glukozamina: zdravila ga vsebujejo v odmerkih po 1200 mg, prehranska dopolnila pa v odmerkih do 600 mg.

Zdravila so snovi ali kombinacije snovi, ki so namenjene zdravljenju in preprečevanju bolezni in bolezenskih stanj, saj dokazano učinkujejo na organizem. Samo pri izdelkih, ki imajo dovoljenje za promet z zdravilom, pristojni državni organi preverijo kakovost, varnost in učinkovitost ter informacije za bolnika v navodilu za uporabo in na embalaži izdelka, preden se ti smejo začeti tržiti.

Vir: dnevnik.si 

Kakšne so lastnosti in učinkovanje zdravil, ki jih dobite v lekarni? Več na forumu Farmacevt svetuje na >>


Sledite nam