fbpx

Znanost v Sloveniji: posamezniki v vrhu, večina pod povprečjem

arhiv

V znanosti so pred nami vse evropske države z izjemo nekaj balkanskih in baltskih držav. Na prvem mestu so ZDA. Ljubljana – V svetu znanosti…

V znanosti so pred nami vse evropske države z izjemo nekaj balkanskih in baltskih držav. Na prvem mestu so ZDA.

Ljubljana – V svetu znanosti že nekaj let za enega glavnih kazalcev pomena posamezne države v znanosti uporabljajo indeks citiranosti objavljenih znanstvenih del, kot ga prikazuje spletni portal SCImago Journal & Country Rank. Vendar pa se v Sloveniji nanj ne sklicujemo pogosto oziroma, grobo rečeno, bi ga najraje spregledali. Za obdobje od leta 1996 do vključno leta 2010 namreč znaša 121 in nas uvršča na 42. mesto.

Potemneli blišč znanosti

Kot navaja junijsko poročilo Innovation Union Competitiveness Report 2011, so slovenski znanstveniki nad evropskim povprečjem – razen po deležu v delovni sili – edino še po udeležbi v mednarodnih znanstvenih publikacijah (vendar pa so, kot kaže portal SCImago Journal & Country Rank, nasprotno dokaj nizko na lestvici objav, ko gre zgolj za slovenske projekte, pa tudi sicer je indeks citiranosti naših znanstvenikov med najnižjimi v Evropi). Precej pod evropskim povprečjem pa smo po podatkih omenjenega poročila v znanstveni kvaliteti, v številu novih doktorandov in v številu licenc in patentov, ki so se prodali v tujini.

Vir: delo.si


Sledite nam