fbpx

Kako oblikujemo zdrav krožnik

arhiv

Sliko piramide zdrave prehrane, postavite na vidno mesto v kuhinji. Tudi pri posameznih obrokih je potrebno paziti, da je hrana uravnotežena, da se sestoji iz raznovrstnih …

Sliko piramide zdrave prehrane, postavite na vidno mesto v kuhinji.

Tudi pri posameznih obrokih je potrebno paziti, da je hrana uravnotežena, da se sestoji iz raznovrstnih  živil in je enakomerno razporejena čez dan. Večji obroki morajo vsebovati ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe v ugodnem razmerju. Tako sestavo kosila in večerje lahko dosežemo s preprostim načinom razporejanja jedi na krožniku, zato ta način načrtovanja prehrane imenujemo »zdrav krožnik«. Glavna jed za večerjo ali kosilo naj se sestoji iz treh vrsti jedi: priloga (žita žitni izdelki in krompir), zelenjavne prikuhe in mesne jedi ali zamenjave za mesno jed. URAVNOTEŽEN KROŽNIK je tisti, pri katerem priloga pokriva 2/5, zelenjava prav tako 2/5  in mesna jed 1/5 krožnika. H glavni jedi obvezno sodita še velika skodelica solate in košček polno zrnatega ali črnega kruha. Ne pozabimo sadja.

Kaj pa če je naša glavna jed sestavljena le iz dveh jedi, škrobne in mesne? Tokrat naj škrobna jed  (žita, žitni izdelki ali krompir) pokriva približno ½ krožnika, mesna pa četrtino. K takemu obroku obvezno dodamo zelenjavno juho ali sadje.

Ali zdrav krožnik pomeni, da vsi zaužijemo enako količino hrane? Nikakor ne. Zdrav krožnik je model za razporejanje jedi na krožniku v cilju zagotovitve potrebnih hranil v ustreznih razmerjih. Količina hrane je odvisna od vaših potreb, kupčki hrane pa seveda večji pri tistih, ki potrebujejo več hrane oziroma obratno. In nasvet za katerega potrebujete slikovni model piramide s številom priporočenih enot: mladim, aktivnim in normalno prehranjenim svetujemo uživanje največjega števila priporočenih enot na dan, starejšim, neaktivnim, tistim s čezmerno telesno težo in debelim pa uživanje najmanjšega števila priporočenih enot na dan.

Naučili smo se oblikovati svoj zdrav krožnik na katerem  priloga pokriva na 2/5, zelenjava prav tako 2/5  in mesna jed 1/5 krožnika. K temu seveda obvezno zaužijemo skodelico solate in košček polno zrnatega ali črnega kruha.

Vir: Zavod za zdravstveno varstvo Murska Sobota

Vas zanima, kako pravilno obdelati in shranjevati živila? Posvetujte se na forumu Prehrana in varnost živil na >>


Sledite nam