fbpx

Večina naših mladostnikov ima dobro duševno zdravje

arhiv

Dekleta imajo več težav na čustvenem področju, fantje pa se srečujejo z več težavami na vedenjskem področju Raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju…

Dekleta imajo več težav na čustvenem področju, fantje pa se srečujejo z več težavami na vedenjskem področju

Raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC 2010), ki poteka vsaka štiri leta in jo je že tretjič izvedel Inštitut za varovanje zdravja RS (IVZ), je pokazala, da je večina mladostnikov zadovoljna z zdravjem povezano kakovostjo življenja in da ima večina mladostnikov dobro duševno zdravje. V primerjavi z letom 2006 pa se je zmanjšal delež mladostnikov z visoko stopnjo tveganja za razvoj težav z duševnim zdravjem. Raziskava HBSC poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, financira pa jo ministrstvo za zdravje, so sporočili z IVZ.

Po podatkih raziskave HBSC ima večina (67 %) mladostnikov dobro ali celo zelo dobro z zdravjem povezano kakovost življenja, tretjina mladostnikov pa nekoliko slabšo. Doc. dr. Saška Roškar z IVZ je pojasnila, da je dobra z zdravjem povezana kakovost življenja za mladostnike zelo pomembna, saj to pomeni, da občutijo srečo, da so zadovoljni z družino, odnosi z vrstniki in šolo.

Večina nima težav na čustvenem in vedenjskem področju

Pri oceni različnih vidikov duševnega zdravja, kot so težave na čustvenem in vedenjskem področju, na področju odnosov z vrstniki in hiperaktivnost, je raziskava pokazala, da večina mladostnikov (80%) ne izkazuje tovrstnih težav, izkazuje jih le 20% mladostnikov. Dekleta imajo več težav na čustvenem področju, fantje pa se srečujejo z več težavami na vedenjskem področju. Primerjava z raziskavo iz leta 2006 pa je pokazala, da se je zmanjšal delež mladostnikov z visoko stopnjo tveganja za razvoj težav z duševnim zdravjem.

Vir: dnevnik.si

Spoznajte svet mladostnikov s pomočjo foruma Mladi, ljubezen in spolnost na >>


Sledite nam