fbpx

Sladoled – ledeni kralj sladic

arhiv

Sladoled, ta najbolj priljubljena sladica na svetu, se zaradi visoke energijske vrednosti uvršča na vrh prehranske piramide, vendar to ne pomeni, da je brez koristi….

Sladoled, ta najbolj priljubljena sladica na svetu, se zaradi visoke energijske vrednosti uvršča na vrh prehranske piramide, vendar to ne pomeni, da je brez koristi. Znanih je več sto vrst sladoleda različnih okusov in arom, delijo pa se na kremaste in mlečne, sadne in aromatizirane deserte ter vodne zmrzline. Mlečni sladoled vsebuje od tri- do štirikrat več mlečnih beljakovin kot mleko, pomembne vitamine A, D in riboflavin (B2) ter minerale, zlasti kalcij in fosfor. Obenem je bogat vir energije, saj poleg beljakovin vsebuje mlečne maščobe in ogljikove hidrate. Ker gre za lahko prebavljivo hrano, je še posebno priporočljiv za športnike in otroke, zlati malčke do drugega leta starosti.

Ugotovili so, da že ena žlica sladoleda zadostuje, da se aktivira del možganov, ki se odziva na prijetne okuse ter vzbudi občutek užitka in sreče. Sladoled, pripravljen iz sadnega pireja, vsebuje obilo vitamina C, ki ostane nedotaknjen, saj ga pripravljajo brez kuhanja. Ker ne vsebuje maščob, pač pa samo ogljikove hidrate, je manj kaloričen kot mlečni sladoled, različice z manj sladkorja pa priporočajo kot pomoč pri uravnavanju telesne teže.  S sladoledi iz sojinega ali riževega mleka ter s sadnimi vodnimi zmrzlinami se lahko posladkajo tudi tisti, ki trpijo za laktozno intoleranco. Sladoled torej lahko brez slabe vesti uvrstimo v vsakdanjo prehrano, vendar v zmernih količinah. Še najbolje se je odločati med takšnimi z manj sladkorja, maščob in aditivov.

Vir: revija Viva

Želite izvedeti, kako pripraviti in obdelati različna živila? Posvetujte se na forumu Prehrana in varnost živil na >>


Sledite nam