fbpx

Iz krčnih žil lahko nastanejo globoke razjede

arhiv

Najpogosteje tisto, kar bi moralo biti prijetno in sproščajoče, to so hoja in različne preproste športne aktivnosti, postane boleče in utrudljivo. Noge so težke, vzdolž…

Najpogosteje tisto, kar bi moralo biti prijetno in sproščajoče, to so hoja in različne preproste športne aktivnosti, postane boleče in utrudljivo. Noge so težke, vzdolž venskega žilja je zaznavna bolečina, predvsem zvečer pa je opazno izrazito otekanje okoli gležnjev na gornjem delu stopal. V toplem vremenu se težave stopnjujejo. Natančnejši pregled tega dela spodnjih udov pokaže na značilno zvijugane temno modre žilice, znake bolezni ven in možnost zapletov s strdki ter trdovratnimi golenskimi razjedami.

Približno takšen je značilen opis težav, ki jih ima zaradi venskega popuščanja na nogah skoraj vsak drugi odrasel po petdesetem letu. Če se ne odloči pravočasno za zdravljenje, se težave stopnjujejo, bolezen lahko napreduje do odprtih ran, ki se težko celijo, resen zaplet pa so lahko tudi krvni strdki v varicah. To je povrhnja venska tromboza ali tromboflebitis.

Na skrb vzbujajoče velik obseg teh spregledanih težav, ki so povezane z dednostjo, starostjo in načinom življenja, opozarjajo zdravniki dermatovenerologi. Kot so poročali na zadnjem tovrstnem posvetu pri nas, si prizadevajo za bolj sistematično prepoznavanje te bolezni in za širšo ozaveščenost, da bi ljudje več vedeli o dejavnikih tveganja, nastanku in preprečevanju bolezni ter hitreje poiskali strokovno pomoč. S pravočasnimi ukrepi je mogoče preprečiti zaplete in znatno izboljšati kakovost življenja pri tej pogosti težavi.

Vir: delo.si

Več o boleznih, zdravniških pregledih in zdravljenju preberite na forumu Družinska medicina na >>


Sledite nam