fbpx

Zaščita pred klopi in komarji: paleta preventivnih prijemov

arhiv

Med poletnimi počitnicami in dopusti se pogosteje odpravimo v naravo, v hribe, na sprehod po gozdu, na taborjenje ali pa se posvetimo delu na vrtu….

Med poletnimi počitnicami in dopusti se pogosteje odpravimo v naravo, v hribe, na sprehod po gozdu, na taborjenje ali pa se posvetimo delu na vrtu. Klopi, komarji in drugi insekti nam lahko zelo zagrenijo težko pričakovani oddih, zato je dobro razmisliti, kako se čim bolje zaščititi.

Komarji sicer v Sloveniji ne prenašajo nalezljivih bolezni, bolj nevarni pa so klopi. Ne nazadnje ni zanemarljiv podatek republiškega inštituta za varovanje znanja, da pri nas za klopnim meningoencefalitisom vsako leto zboli od 200 do 300 ljudi, za tako imenovano lymsko boreliozo pa od 4000 do 6000 ljudi. Do okužbe, ki jo prenaša klop, lahko pride od februarja do novembra, še posebno so ti zajedavci dejavni, kadar je zima mila in pomlad vlažna. Večinoma živijo v gozdni podrasti, grmovju vlažnih mešanih gozdov, v travi in tudi na domačem vrtu. V hribih je veliko klopov do nadmorske višine 600 metrov, živijo pa tudi še na višini 1600 metrov.

Vir: delo.si


Sledite nam