fbpx

Le kaj je narobe s temi mojimi zdravili? Jemljem jih že leta; vedno so mi pomagala, sedaj pa nič!

Življenjski slog

Ali se vam tudi že dogaja? Tabletka aspirina, ki nam je prej desetletja pomagala, ne deluje več. Antibiotik, ki sem ga vedno užival brez težav,…

Ali se vam tudi že dogaja?

  • Tabletka aspirina, ki nam je prej desetletja pomagala, ne deluje več.
  • Antibiotik, ki sem ga vedno užival brez težav, mi sedaj povzroča prebavne motnje
  • Zdravnik je naenkrat ugotovil, da količina zdravila zame ni več prava
  • In naenkrat se ne počutim dobro, ko pojem določeno meso, zelenjavo, česen ali čebulo, ali kozarec mleka, ali…..
  • Vedno bolj ugotavljate kako vam nič več ne ustrezajo vroča poletja.Pa tako radi ste včasih hodili in poležavali na vročem opoldanskem soncu.

Spreminjamo se vse življenje!

Spremembe se vršijo vse naše življenje, zapisane so v naši biološki uri!  Spremembe, ki jih lahko opazimo in občutimo, se ne dogajajo v mesecih, temveč v letih. Spremembe običajno opazimo na vsakih 7 do 10 let. Temu pravimo staranje.
Zato NE OBSTAJA en recept za BOLJ zdravo, kakovostno življenje ali za vitko in čvrsto postavo ! Ta recept »samo moja PRAVA DOZA koktajla (hrana, telovadba, zabava, užitki, obleka, zdravila,…) moramo ves čas prilagajati.
In ni ga zdravnika ali strokovnjaka, ki bi vam lahko za naslednjih 10 ali 20 let napovedal točno koliko česa in kdaj.

In to  velja za zdravila, ki jih uživate, za način prehrane in rekreacije, za spanje, razvedrila, za vreme, ki ga naenkrat ne prenašate več in vam celo škoduje.

Sami sebi smo najboljši zdravniki!

Vi ste sami sebi najboljši strokovnjak takrat, ko se opazujete in sledite kaj vaše telo sprejema odlično in kaj je vaše telo začelo zavračati. In ravno tako se dogaja, da nečesa prej nikoli niste mogli zaužiti, ali na vas ni imelo sploh nobenega učinka, celo škodovalo vam je; sedaj pa je to nekaj (hrana, zdravilo, rekreacija) kar za vas postaja najboljše.

Dobro je vedeti:

Otroci in mladina potrebujejo OGROMNO ENERGIJE,ki se hitro tvori in ravno tako hitro troši. Otroci in mladostniki lahko pojedo ogromne količine hrane, pa so suhi kot trlice. Zato pa so izredno aktivni, ves čas morajo biti v gibanju, a se tudi hitro utrudijo in morajo počivati. Njihova regeneracija je zelo hitra! Zato je njihov način telovadbe, treningov drugačen od odraslih.
Njihovi biološki procesi so zelo hitri, burno reagirajo in tako kot burno odreagirajo, tako hitro se tudi vrnejo v normalne tokove. To velja povsod: pri gibanju, učenju, obolevanju in premagovanju bolezni.

Odrasli in generacije v zrelih letih pa ravno nasprotno. Starejši ko smo počasneje se odzovemo, počasneje kopičimo notranjo energijo in se počasneje regeneriramo. Ne potrebujemo VEČ TOLIKO ENERGIJE, a iz navade pojemo še vedno enako velike količine hrane. Telo pa ves preostanek energije skrbno varčuje v maščobnih vrečkah vsepovsod po telesu. Za slabe čase! Zato je dober način prehrane ljudi v zrelih letih večkrat na dan v majhnih količinah zelo raznovrstne in manj kalorične hrane. Ali preprosto povedano: pravilno se prehranjujejo tisti ljudje, ki se po naših merilih  premalo hranijo ali STRADAJO.
Pri razgibavanju, rekreaciji pa velja ravno obratno. Starejši ko smo potrebujemo več in več pravilnega gibanja, rekreacije za vse naše mišice. In ne le za tiste, ki naj bi na zunaj povdarjale čvrstost in vitkost telesa.
Z leti izgubljamo ali postanejo manj aktivni določeni encimi, hormoni, protitelesa, receptorji. Tako se  biološki procesi spreminjajo in s tem tudi naše reakcije na vse kar vnašamo v telo ali kakorkoli vpliva na telo. Pa čeprav ne spreminjamo navad in ne zamenjamo okolja.

»ČUDEŽNO OZDRAVIJO« tisti, ki ne pozabljajo, da:

NEPRESTANO SPREMINJANJE je ena od  osnovnih RESNIC, ki jih NE SMEMO POZABITI, če hočemo imeti pod kontrolo svoje zdravje, staranje, pričakovanja!

Zato je ISTA kombinacija »samo moja PRAVA DOZA koktajla (hrana, telovadba, zabava, užitki, obleka, ZDRAVILA,…) v enem življenjskem obdobju za nas odlična in deluje, v drugem življenjskem obdobju ne bo imela nobenega učinka, enkrat pa je lahko celo neprimerna in škodljiva

Pod kontrolo se imajo in so ZMAGOVALCI tisti ljudje, ki se ZNAJO POSLUŠATI in ki UBOGAJO svojo biološko uro. To so ljudje, ki so VZTRAJNI, POTRPEŽLJIVI in REDOLJUBNI.

Besedilo pripravila: Miša Komar Žiberna, univ. dipl. biol.

Posvetujte se o načinih upravljanja s stresom na forumu Oksidativni stres na >>


Sledite nam