fbpx

Preveč kalcija lahko škodi srcu in žilam

arhiv

Po drugi strani zaužijemo premalo vitamina D – Priporočilo: kalcij zaužijmo s hrano, vitamin D pa nadomeščajmo Še nedavno je veljalo, da moramo zaužiti veliko…

Po drugi strani zaužijemo premalo vitamina D – Priporočilo: kalcij zaužijmo s hrano, vitamin D pa nadomeščajmo

Še nedavno je veljalo, da moramo zaužiti veliko kalcija: ženske po menopavzi na primer 1500 miligramov kalcija na dan, enako starejši moški. Novejše raziskave pa so pokazale, da potrebe po kalciju le niso tako velike. Po drugi strani pa so nove študije pokazale, da potrebujemo precej več vitamina D, kot je veljalo nekoč.

“Če je v telesu dovolj vitamina D, se kalcij v črevesju iz hrane absorbira bolje, zato je dovolj, če uživamo manjše količine kalcija,” je razložila prof. dr. Marija Pfeifer, dr. med., s kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni v UKC Ljubljana. Največje potrebe po kalciju ima človek v obdobju hitre rasti, to je od 9. do 18. leta, saj takrat mladostnik pridobi 50 odstotkov kostne mase. V drugih obdobjih zadošča, da posameznik na dan zaužije 800-1000 miligramov kalcija, ženske po menopavzi pa 1000-1200 miligramov.

Druga pomembna novost je, da endokrinologi priporočajo, da kalcij pridobimo s hrano (to še posebno velja za bolnike z osteopenijo ali osteoporozo). Če jemljemo kalcijeve nadomestke, zaužijemo naenkrat veliko količino kalcija, saj tableta prehranskega dopolnila vsebuje vsaj 400-500 miligramov kalcija, kar poveča koncentracijo kalcija v krvi za nekaj ur. To pa lahko pri starejših ljudeh, ki imajo že nekoliko načete arterije, povzroči povečano odlaganje kalcija v žilno steno.

Odlaganje kalcija v žilno steno

V zadnjem letu ali dveh so objavili več študij in metaanaliz študij, kjer so dokazovali, da pri ljudeh, ki so prejemali kalcijeve nadomestke v odmerku 500 ali več miligramov kalcija, tudi do 30 odstotkov pogosteje pride do srčnega infarkta. Podobno je pokazala velika študija Women’s health iniciative, s katero so med drugim pri pomenopavznih ženskah proučevali vpliv kalcija na zlome. Ženske so dobivale 1000 miligramov kalcija na dan ali placebo, vse pa so tudi prejemale vitamin D, vendar v nizkem odmerku 400 enot na dan, kar danes ocenjujejo kot nezadosten odmerek. Pri ženskah, ki so prejemale kalcij, so ugotovili povečano pojavnost srčno-žilnih dogodkov v primerjavi s skupino, ki je prejemala placebo – torej vitamina D ni bilo dovolj, da bi zaščitil žilno steno.

Vir: dnevnik.si


Sledite nam