fbpx

O uporabi varčnih žarnic: ugašati ali ne ugašati?

arhiv

Klasičnih žarnic na žarilno nitko se ne dobi več, glede tega, kako je z varčnimi sijalkami, pa je v javnosti še vedno veliko nejasnosti. O…

Klasičnih žarnic na žarilno nitko se ne dobi več, glede tega, kako je z varčnimi sijalkami, pa je v javnosti še vedno veliko nejasnosti. O teh stvareh govori prof. dr. Grega Bizjak z ljubljanske fakultete za elektrotehniko (FE), kjer med drugim predava predmeta Električne inštalacije in razsvetljava ter Simulacije in meritve v svetlobni tehniki.

S koliko moramo deliti moč žarnice, kakršnih smo bili vajeni doslej, da dobimo moč varčne sijalke z enakim svetlobnim tokom?

To je sicer odvisno od izkoristka, a na srečo morajo imeti po novem vsi svetlobni viri na embalaži naveden svetlobni tok. Recimo navadna stovatna žarnica ima svetlobni izkoristek okoli 13 lumnov na vat, torej je njen svetlobni tok približno 1300 lumnov. Pri manjši moči je to manj, denimo pri 40 vatih je izkoristek 10 lm/W, torej ima 40-vatna žarnica 400 lumnov svetlobnega toka. To so žarnice na žarilno nitko, sedanje varčne žarnice, strokovno imenovane kompaktne fluorescenčne sijalke, pa imajo specifični svetlobni tok večji, nekje med 60 in 90 lumni na vat. Če iščemo nadomestek recimo 40-vatne žarnice, potrebujemo torej sijalko s približno 400 lumni svetlobnega toka.

Pri tem je dobro upoštevati, da je razmerje moči žarnice in varčne sijalke z enakim svetlobnim tokom prej 1 proti 4 kot pa 1 proti 5, kar sicer vsi oglašujejo. To pomeni, da recimo 22-vatna sijalka približno ustreza stovatni žarnici oziroma sveti malo slabše od nje. Poleg tega je treba upoštevati, da svetlobni tok pri navadni žarnici s časom zelo malo pada, pri varčni sijalki pa precej bolj, tako da ima lahko po nekaj letih samo 80 odstotkov nazivne vrednosti ali še manj. Res pa je, da je to težko opaziti, ker je pojemanje zelo počasno.

Vir: delo.si


Sledite nam