fbpx

Nasveti za varen dopust

arhiv

Zagotovite si brezskrbne počitnice Brezskrbne počitniške dni nam lahko preprečijo različne tegobe, zato se velja nanje dobro pripraviti. Najpogostejše nezgode na potovanjih so poškodbe, nezgode…

Zagotovite si brezskrbne počitnice

Brezskrbne počitniške dni nam lahko preprečijo različne tegobe, zato se velja nanje dobro pripraviti. Najpogostejše nezgode na potovanjih so poškodbe, nezgode na cesti in pri plavanju, piki in ugrizi živali, najmanj pa je okužb z nalezljivimi boleznimi. Veliko ljudi prizadenejo tudi različne oblike drisk in blažja vročinska stanja.

Pred odhodom na pot naj si vsi popotniki, kronični bolniki, a tudi sicer zdravi ljudje uredijo zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco. Priporočljivo se je pozanimati, kje v kraju dopustovanja je najbližji zdravstveni dom ali bolnišnica, kjer vam bodo pomagali, če bo potrebno.

Prebavne težave

Na potovanjih so prebavne težave zelo neprijetne; najpogostejši sta driska in zaprtje. Pri driski, ki jo povzročijo patogeni mikroorganizmi, so najpomembnejši preventivni ukrepi: redno in pogosto umivanje rok, uživanje temeljito prekuhane in sveže pripravljene hrane, uživanje olupljenega sadja, pitje ustekleničene vode iz originalne ovojnine in pitje pijače brez ledu. Takoj, ko začutite, da ste dobili drisko, morate poskrbeti za nadomeščanje izgubljene tekočine.

Pijete lahko prekuhano vodo in nesladkane čaje. Za primer driske je priporočljivo vzeti s seboj prašek z elektroliti, ki nadomešča sprotne izgube tekočine in elektrolitov. Prašek je v lekarnah na voljo brez recepta. Dodatno si lahko pomagate s kapsulami, ki prispevajo k normaliziranju črevesne flore, in z medicinskim ogljem, ki veže nase bakterije in strupe. Tudi to in čaje dobite v lekarnah.

Vir: revija Viva

Preberite nasvete in izkušnje na forumu Kam in kako na počitnice na >>


Sledite nam