fbpx

Kako se izogniti pastem trgovine z ljudmi?

arhiv

Spoznavaš prijatelje preko interneta? V spletnih klepetalnicah, osebe se na internetu lahko predstavljajo za nekaj, kar niso, da bi zavajale druge osebe, če imaš stike z…

  • Spoznavaš prijatelje preko interneta?

V spletnih klepetalnicah, osebe se na internetu lahko predstavljajo za nekaj, kar niso, da bi zavajale druge osebe, če imaš stike z internetnimi znanci, naj potekajo na javnem kraju, v družbi prijatelja, povej domačim, prijateljem za kraj srečanja.

  • Bi rad-a na hitro veliko zaslužil-a z malo dela?

Bodi previden pri ponudbah za delo, ki se zdijo predobre, da bi bile resnične (velik zaslužek, malo vloženega truda); ponudbah za delo, kjer ni točno določeno, kaj naj bi bilo tvoje delo in kje naj bi ga opravlja; ponudbah za delo v tujini; preveri verodostojnost delodajalca, resničnost podatkov, ustreznost delovne pogodbe. Oglasi, ki vodijo v trgovino z ljudmi pogosto ponujajo delo strežbe v lokalu, artistično plesanje, (erotično ) masažo, animacijski program.

  • Iščeš partnerja preko spleta?

Bodi pozoren pri ženitnih posredovalnicah in spletnem posredovanju kontaktov. Osebe (še posebno iz drugih držav), ponavadi ženskega spola, ki iščejo moža, so pogosto žrtve trgovine z ljudmi. Ne sodeluj v mreži trgovine z ljudmi!

Tudi ti si lahko žrtev trgovine z ljudmi, če posreduješ svoje podatke, fotografije nepreverjenim organizacijam.

Se hitro zaljubiš? Posebno dekleta so plen t .i.loverboyev- zapeljevalcev, katerih naloga je preslepitev deklet s pozornostmi, materialnimi dobrinami, obljubam, na koncu pa jih prodajo trgovcem z ljudmi. Če ima tvoj fant veliko denarja, ne da bi delal, bodi previdna!

  • Želiš biti varuška in se učiti tujega jezika?

Tako imenovano delo au-pair je lahko nevarno. Prijavljaj se na delo varušk prek preverjenih organizacij, preveri ustreznost dogovora o sodelovanju, skrbno varuj osebne dokumente, na različnih mestih v obleki imej skrite kopije osebnih dokumentov, zapomni si telefonsko številko slovenskega veleposlaništva v tujini, če je le mogoče imej pri sebi mobilni telefon, povej bližnjim kam potuješ; redno se javljaj domačim oz. prijateljem. Služabništvo in prisilna prostitucija sta obliki trgovine z ljudmi!

  • Si želiš lagodnega življenja?

Si morda mislil življenje brez truda, dela in odgovornosti? Ne bodi naiven, takšno življenje ne obstaja. Vsak človek išče zase boljše pogoje za življenje in trgovci z ljudmi to spretno izkoriščajo.

Ne bodi naiven. Lahko se zgodi tudi tebi.

Trgovina z ljudmi se pojavlja v različnih oblikah (prisilna prostitucija, prisilno delo, beračenje, služabništvo, trgovina s človeškimi organi itd.) tako v Sloveniji kot v tujini. Trgovina z ljudmi je oblika organiziranega kriminala .

Vir: Karitas.si


Sledite nam