fbpx

Vrvice na otroških oblačilih – skrita nevarnost

arhiv

Ste kdaj pomislili, da bi se lahko vaš otrok zaradi predolgih vrvic in vezalk na oblačilu poškodoval, celo umrl? Raziskave vzrokov nesreč otrok s smrtnim…

Ste kdaj pomislili, da bi se lahko vaš otrok zaradi predolgih vrvic in vezalk na oblačilu poškodoval, celo umrl? Raziskave vzrokov nesreč otrok s smrtnim izidom v Evropi kažejo, da tveganje ni ravno zanemarljivo. V 30-odstotkih nesreč s smrtnim izidom je bila vzrok prav zadušitev z vrvicami in vezalkami na otroških oblačilih.

Mnoge nesreče otrok bi lahko preprečili. Otrok ne razmišlja o varnosti izdelkov, pač pa so za to odgovorni proizvajalci, dobavitelji (trgovci, uvozniki), seveda pa tudi starši. Proizvajalci bi morali pri izdelavi oblačil upoštevati veljavne standarde, ki vsebujejo varnostne zahteve za vrvice in vezalke na otroških oblačilih, distributerji pa ne bi smeli dobavljati oblačil, za katere vedo, ali bi na podlagi lastnih informacij in kot strokovnjaki lahko vedeli, da ne izpolnjujejo varnostnih zahtev.

Nekateri pa svoje odgovornosti ne jemljejo resno, saj je na trgu še vedno veliko oblačil za otroke, ki so opremljena z nevarnimi vezalkami in vrvicami. Takšna je tudi ugotovitev raziskave z naslovom “Skupni projekt nadzora vrvic in vezalk na otroških oblačilih”, ki je potekala v enajstih državah EU pod vodstvom neprofitne organizacije PROSAFE (http://www.prosafe.org/) od avgusta 2008 do februarja 2010. Med 16.381 pregledanimi otroškimi oblačili jih kar 2.188 (13,4 %) ni ustrezalo varnostnim zahtevam.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

 

Preberite nasvete in izkušnje staršev pri vzgoji otrok na forumu Starši in otroci na >>


Sledite nam