fbpx

Prepovedali fasade kričečih barv

arhiv

Domžale – Živobarvnim fasadam, ki so se v zadnjih letih kot nekakšno tekmovanje v drugačnosti in izstopanju razširile tudi v podeželskem okolju, bo počasi odklenkalo….

Domžale – Živobarvnim fasadam, ki so se v zadnjih letih kot nekakšno tekmovanje v drugačnosti in izstopanju razširile tudi v podeželskem okolju, bo počasi odklenkalo. Za zdaj vsaj v domžalski občini, kjer bo septembra v veljavo stopil odlok, ki so ga svetniki sprejeli v okviru sprememb in dopolnitev odloka o prostorskih ureditvenih pogojih.

Gre za amandma občinske uprave, sprejet soglasno in brez večje razprave, ki po novem določa: »Na fasadah se dovoli uporaba svetlih barv v spektru sivih barv in v spektru različnih zemeljskih barv. Dopustni so fasadni poudarki v močnejših barvnih tonih do 25 odstotkov fasadne površine. Prepovedana je uporaba barv, ki so v prostoru izrazito moteče in neavtohtone (citronsko rumena, vijolična, živo oz. travniško zelena, živo, temno oz. turkizno modra ipd.). Barva fasade mora biti usklajena z barvo strehe, cokla in stavbnega pohištva. Poslikave fasad niso dopustne, izjeme so sakralni objekti, gasilski domovi, objekti za kulturne dejavnosti in drugi objekti simbolnih pomenov ter napisi na fasadah, ki oglašujejo dejavnost v objektu. Barva fasade mora biti v projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja določena.«

Vir: Gorenjski Glas

Ali gradite, opremljate in urejate dom? Več nasvetov na spletnem forumu >>


Sledite nam