fbpx

Akutne levkemije in presaditev krvotvornih matičnih celic

arhiv

Akutne levkemije so vse pogostejše bolezni. Gre za raznoliko skupino bolezni, ki nastanejo kot posledica mutacije in nato nenadzorovane rasti ene krvne matične celice. Zdravljenje…

Akutne levkemije so vse pogostejše bolezni. Gre za raznoliko skupino bolezni, ki nastanejo kot posledica mutacije in nato nenadzorovane rasti ene krvne matične celice. Zdravljenje poteka v dveh obdobjih; v začetnem intenzivnem zdravljenju bolnik prejme citostatike, potem sledi vzdrževalno zdravljenje. Pri nekaterih bolnikih lahko zdravljenje zaključijo z avtologno ali alogenično presaditvijo krvotvornih matičnih celic, bolniku torej presadijo lastne celice ali celice drugega človeka.

Prvemu delu zdravljenja sledi obdobje nekaj tednov trajajoče hude okvare kostnega mozga, ko je bolnik povsem brez nastajanja normalnih krvnih celic. V tem obdobju je zelo ogrožen za krvavitvami in okužbami, kar lahko tudi ogrozi njegovo življenje. Glede na starost bolnika in podvrsto bolezni od 50 do 80 odstotkov bolnikov doseže popolno mirovanje bolezni že po prvem delu zdravljenja. Če bi v tem trenutku bolnika nehali zdraviti, bi se bolezen zelo hitro vrnila, zato morajo nadaljevati vzdrževalno zdravljenje. Bolniki tako dobijo še od dva do pet krogov kemoterapije.

Knjižica, ki prinaša navodila za bolnike med zdravljenjem in za življenje po njem, je nastala pod okriljem Društva bolnikov s krvnimi boleznimi. Prispevke so prispevali člani društva in strokovno osebje ustanov, kjer se ti bolniki zdravijo: kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana, kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo, tudi UKC Ljubljana, in Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča.

Vir: dnevnik.si


Sledite nam