fbpx

Ali lahko zaupamo vsem bio izdelkom?

arhiv

Projekt Skupaj za zdravje človeka in narave na spletni strani www.zazdravje.net piše: VPRAŠANJE:     Nismo prav premožni, vendar bi vseeno radi jedli zdravo in se…

Projekt Skupaj za zdravje človeka in narave na spletni strani www.zazdravje.net piše:

VPRAŠANJE:    
Nismo prav premožni, vendar bi vseeno radi jedli zdravo in se izognili pesticidom. Opazila sem, da imajo Hofer, Mercator, Špar, DM in druge verige eko izdelke pod lastno blagovno znamko, ki so precej cenejši kot enaki izdelki drugje. Vsi imajo tudi oznako, da so iz ekološke pridelave. Zanima me, ali so enakovredni tistim, ki jih ponujajo drugi ponudniki, ali gre znova za kakšno zvijačo.

ODGOVOR:
Velike trgovske verige so že dolgo nazaj začutile, da prihodnost pripada eko živilom. Kljub temu, da pred nekaj leti takšne pridelave in predelave ni bilo veliko, so eko izdelki bili in so še vedno med najhitreje rastočimi segmenti v prodaji. V Avstriji npr. pomenijo že pet odstotkov vseh prodanih živil. Tudi v Sloveniji povpraševanje kupcev raste veliko hitreje od ponudbe domačih pridelovalcev, kar trgovci poskušajo zapolniti z vedno večjo ponudbo iz uvoza. In ker naše ministrstvo še vedno vozi vzvratno, ko gre za organizirano spodbujanje eko pridelave, trgovci s polno paro iščejo strateške partnerje na tem področju.

Čedalje več jih išče neposredne dobavitelje, ki bodo prodajali pod njihovo trgovsko blagovno znamko. S preskakovanjem stopničke v posredništvu željo tako nekaj prihraniti in ponuditi eko izdelke ceneje. Če bi se pri tem tudi ustavili, bi lahko rekli, da smo dobili enako kakovost, vendar ceneje.

Preberite več na > 


Sledite nam