fbpx

Največ energije porabimo za ogrevanje

arhiv

Ljubljana – Slovenska gospodinjstva največ energije, kar 66 odstotkov od skupno 49.000 teradžulov energije, porabijo za ogrevanje prostorov. Sledijo poraba energije za ogrevanje sanitarne vode…

Ljubljana – Slovenska gospodinjstva največ energije, kar 66 odstotkov od skupno 49.000 teradžulov energije, porabijo za ogrevanje prostorov. Sledijo poraba energije za ogrevanje sanitarne vode (16 odstotkov), poraba elektrike za namene, kot so razsvetljava in električne naprave (15 odstotkov), ter poraba energije za kuhanje (več kot trije odstotki). Te najbolj sveže podatke, ki sicer segajo v leto 2009, je včeraj objavil statistični urad.

Do potrebne energije so gospodinjstva v letu 2009 prihajala predvsem z uporabo lesnih goriv, iz polen, lesnih ostankov, sekancev, peletov in briketov pa so dobila skoraj 17.000 teradžulov energije ali 34 odstotkov vse porabljene energije. Drugi najpomembnejši vir je bila elektrika (23 odstotkov), sledili so ekstra lahko kurilno olje (22 odstotkov), zemeljski plin (devet odstotkov) in daljinska toplota (osem odstotkov). Največ električne energije – 32 odstotkov – so gospodinjstva porabila za velike gospodinjske aparate, kot so hladilne in zamrzovalne naprave, pralni, sušilni in pomivalni stroji ter pečice in mikrovalovne pečice.

Vir: dnevnik.si


Sledite nam