fbpx

Kožna znamenja

Zdravje

“Na koži imam več kožnih znamenj, ki so sicer svetlo rjave barve, vendar so nepravilnih oblik in profilov velikosti 5 mm, ki …”, se pogosto začne vprašanje dermatologu na forumu, ki poskuša na podlagi opisa ali celo fotografije podati mnenje in napotek, kako naprej ukrepati.

Raziskave so pokazale, da samo 25 odstotkov melanomov odkrijejo zdravniki. Veliko večino namreč odkrijejo kar bolniki sami, ki opazijo, da se nekaj dogaja, da se znamenje spreminja, da krvavi. Zato se samoopazovanje ena od pomembnih oblik preventive.

Pregled znamenj

Z namenom čim zgodnejšega odkrivanja sprememb na koži, ki se lahko razvijejo tudi v melanom in zaradi lažjega ločevanja nevarnih od nenevarnih sprememb, so se razvile natančnejše diagnostične metode.

Takšna metoda je digitalno fotografiranje celega telesa. Gre za posebni računalniški program, ki hitro prešteje in analizira pigmentna znamenja (tako imenovan “bodyscan”). Ob kontrolnem pregledu tako zdravnik že hitro opazi novo nastala znamenja ter tista, ki so se od prejšnjega pregleda kakorkoli spremenila. Gre za sodobno in najnovejšo metodo pregleda, ki analizira in obravnava znamenja.

Primerna je  predvsem za tiste posameznike, ki imajo veliko število pigmentnih znamenj in težko sledijo njihovemu spreminjanju ali pojavljanju.

V ambulanti prim. Borisa Kralja, dr. med, specialista dermatologa opravljajo takšno preiskavo z Bodyscan. To je računalniška obdelava, shranjevanje in analiza znamenj in primerjava stanj  ob vsakem slikanju.

Kam na pregled kožnih znamenj?

Prim. Boris Kralj, dr. med
Ukmarjeva 4, Ljubljana
Tel. 01 28 111 29

S prim. Kraljem lahko stopite v stik tudi preko foruma Dermatologija.


Sledite nam