fbpx

Mleko in druga živila kontaminirana z obilico farmacevtskih izdelkov

arhiv

Madrid – Španski znanstveniki so s pomočjo nove metode pod drobnogled vzeli kravje, kozje in materino mleko ter odkrili, da vsak od njih skriva po…

Madrid – Španski znanstveniki so s pomočjo nove metode pod drobnogled vzeli kravje, kozje in materino mleko ter odkrili, da vsak od njih skriva po 20 vrst antibiotikov, protivnetnih zdravil, zdravil proti maščobi v krvi, beta blokerje (proti povišanemu krvnemu tlaku) in hormonov. Največ protivnetnih zdravil pa so odkrili v polnomastnem kravjem mleku.

“Analizirali smo 20 vzorcev kravjega mleka (sveže, polnomastno, delno posneto, posneto in v prahu), kozjega (polnomastno in delno posneto) in materino mleko, ki so nam ga darovale prostovoljke. Količina zdravil se razlikuje glede na vrsto mleka,“ je za Science Daily povedal vodja raziskovalne ekipe Evaristo Ballesteros.

Raziskava je razkrila, da redni uživalci polnomastnega kravjega mleka nevede zaužijejo tudi serijo farmacevtskih izdelkov. Ekipa raziskovalcev sumi, da so zdravila in drugi farmacevtski izdelki v mleko prišli z dodajanjem zdravil v hrano ali pa s kontaminacijo na farmah.

Vir: dnevnik.si

 

Več informacij o prehrani in varnosti živil preberite na forumu Prehrana in varnost živil na >>


Sledite nam