fbpx

Borovnice spadajo med superživila

arhiv

Po ugotovitvah zdravnikov in prehranskih strokovnjakov spadajo borovnice v sam vrh lestvice superživil. Drobne temnomodre, skoraj črne jagode so prava zakladnica hranilnih in varovalnih snovi….

Po ugotovitvah zdravnikov in prehranskih strokovnjakov spadajo borovnice v sam vrh lestvice superživil. Drobne temnomodre, skoraj črne jagode so prava zakladnica hranilnih in varovalnih snovi.

Borovnice vsebujejo vrsto rastlinskih in drugih hranilnih snovi, polifenole (antocian, elagična kislina, kvercetin, katehini), salicilno kislino (naravni aspirin), karotenoide (podobno kot korenje, marelice in buče), prehranske vlaknine, folate, riboflavin, niacin, (skupina vitaminov B), vitamin C, vitamin A, vitamin E, kalij, magnezij, kalcij, mangan, železo, rastlinske spolne hormone (fitoestrogene), sadne sladkorje, vodo in zelo malo kalorij.

Živil s tako ugodnimi učinki na zdravje in vitalnost, kot ga imajo borovnice, je zelo malo. Poleg špinače in lososa spadajo v trojico najpomembnejših vrst superhrane. V na videz majhnih jagodah se skriva velikanska moč. Borovnice (zlasti gozdne) vsebujejo veliko hranilnih snovi in pa toliko antioksidantov, kolikor jih vsebuje petkratna količina korenja, jabolk, brokolija ali bučk.

Vir: dnevnik.si

Več informacij o posameznih živilih preberite na forumu Prehrana in varnost živil na >>


Sledite nam