fbpx

Luskavica ali psoriaza je veliko več kot le estetska motnja

arhiv

Ocenjujemo, da v Sloveniji živi med 30 in 40 tisoč obolelih za luskavico. Desetina med njimi ima težjo obliko te vnetne kožne bolezni, ki zato…

Ocenjujemo, da v Sloveniji živi med 30 in 40 tisoč obolelih za luskavico. Desetina med njimi ima težjo obliko te vnetne kožne bolezni, ki zato zahteva sistemsko zdravljenje. Natančnejših podatkov ni, razlaga asist. Liljana Mervic, dr. med, specialistka dermatovenerologije z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana, po vsej verjetnosti pa precejšen delež luskavice ostane neodkrit, saj v najblažji obliki ne povzroča težav in je komaj opazna. Po drugi strani tudi tisti z najtežjimi oblikami danes lahko živijo precej bolje kot še pred desetletjem, saj je na voljo več zelo učinkovitih zdravil.

Luskavica ali psoriaza je kronična vnetna bolezen, ki v povprečju prizadene od 1 do 3 odstotke prebivalstva bele rase, med črno in rumeno je je občutno manj, medtem ko naj bi južnoameriški Indijanci te bolezni niti ne poznali. Po večini se razvije med 20. in 40. letom starosti, nekoliko več obolelih je žensk. »Bolezen je kronična, kar pomeni, da je ne moremo pozdraviti, lahko pa zelo učinkovito lajšamo simptome. Ne glede na obliko ali vrsto je luskavica nenalezljiva bolezen, po do zdaj znanih podatkih ima velik vpliv dednost, za zagon pa so potrebni še t. i. sprožilci iz okolja,« pojasnjuje dermatologinja Liljana Mervic.

Vir: revija Viva

Imate težave s kožo? Posvetujte se na forumu Dermatologija na >>


Sledite nam