fbpx

Alenka Sottler: Samo opazovati moraš znati. In si verjeti.

arhiv

Onin pogovor z letošnjo kandidatko za najvišje svetovno priznanje za ilustracijo, nagrado Hans Cristian Andresen. Ob začetku svoje slikarske poti ste govorili o tem, kako…

Onin pogovor z letošnjo kandidatko za najvišje svetovno priznanje za ilustracijo, nagrado Hans Cristian Andresen.

Ob začetku svoje slikarske poti ste govorili o tem, kako ste – glede na to, da izhajate iz umetniške družine – pogosto poslušali starejše kolege, kako se jim podirajo iluzije. Mi poveste kaj več o vaših? So se podrle?

Joj, sploh ne vem, da sem to kdaj izjavila. (Smeh) Kakšne stvari, ki jih povem danes, so v popolnem nasprotju s tem, kar sem si takrat predstavljala. Najverjetneje sem govorila o poklicu umetnosti. Skozi očetovo življenje sem spoznavala, da ni nujno, da se vse dobro izide. Vedno je govoril, da si z diplomo inženirja – inženir. Ko pa narediš akademijo, nisi nič – poklic si šele začenjaš ustvarjati. Če imaš namen v umetnosti delati resno, moraš stremeti k presežkom. Poklic je težek, kajti enotni smo v prepričanju, da umetnost nastane na tisti točki, ko ljudem skoraj vzame dih. Vse drugo je … (Smeh) Precej manj.

Je dovolj, če umetnost gledamo zgolj skozi oči, ki ločujejo na všečno ali odbijajoče, ali je pri prepoznavanju potrebno vendarle nekaj več; predznanje, ki naj bi pomagalo razumeti.

Vsak človek, ki opravlja svoj poklic nadpovprečno, je zame umetnik. Lahko je slikar, novinar, fotograf ali kmet. Kdor koli preseže neko raven, je zame umetnik. To je vse. Nobeno drugo merilo zame ne velja.

Nekateri umetniki govorijo o mističnem vodstvu božje roke, drugi vidijo ustvarjalnost v disciplini. Kako je pri vas?

Z ustvarjalnimi procesi sem se precej ukvarjala. Nimam magijskih predstav. Ljudi ne mislim zavajati z meglicami, ki se te v nekem hipu dotaknejo … (Smeh) Gre za stanje, ki nastane po dolgem obdobju dela, v katerem se združita refleksija in zrenje v situacijo, ki jo v nekem trenutku razumeš in nato materializiraš v delu.

Vir: priloga Ona

Obiščite ropotarnico dobrih idej. Posvetujte se na forumu Skrinjica idej! na >>


Sledite nam