fbpx

Zakaj se pojavi rak na debelem črevesu in dejavniki tveganja

arhiv

Vzrok za nastajanje bolezni še ni v celoti pojasnjen, raziskovanja pa kažejo, da je rak na debelem črevesu in danki najverjetneje posledica kombinacije dednih dejavnikov…

Vzrok za nastajanje bolezni še ni v celoti pojasnjen, raziskovanja pa kažejo, da je rak na debelem črevesu in danki najverjetneje posledica kombinacije dednih dejavnikov in vplivov okolja. Dejavniki tveganja so tisti dejavniki, ki povečajo verjetnost, da posameznik zboli zaradi neke bolezni. Verjetnost, da bi zboleli za rakom na debelem črevesu in danki, dokazano povečajo naslednji dejavniki.

Starost: Dejstvo, da je približno 90 odstotkov bolnikov ob odkritju bolezni starejših od 50 let, postavlja starost na prvo mesto med dejavniki tveganja. Zato strokovnjaki v tem starostnem obdobju svetujejo diagnostične preglede in presejalne preizkuse.

Vplivi okolja (prehrana, alkohol, kajenje, nezdravo življenje): Tveganje za razvoj raka na debelem črevesu in danki poveča večinoma mesna in mastna hrana. Strokovnjaki svetujejo raznovrstno prehrano z veliko sadja in zelenjave, ki vsebuje veliko vlaknin. Vlaknine v črevesu v stiku s tekočino nabreknejo in vežejo nase številne škodljive snovi, ki jih zaužijemo ali pa nastanejo med prebavo. Zaradi vlaknin se iztrebljanje pospeši in skrajša se čas stika prebavljene vsebine s sluznico črevesa. Hitreje kot se črevo prazni, manj škodljivih snovi vpliva na celice sluznice. Nezdravo življenje poveča tveganje za razvoj raka. Premalo gibanja, čezmerna telesna teža, pretirano uživanje alkohola in kajenje povečujejo možnost, da zbolite za rakom na debelem črevesu in danki. Zdrav življenjski slog pa vas ne varuje le pred rakom, ampak tudi pred številnimi drugimi boleznimi.

Črevesni polipi so potencialna nevarnost za razvoj raka, zato jih je treba odkriti in čim prej tudi odstraniti.

Nekatere dedne bolezni, ki so sicer zelo redke, še posebno povečujejo tveganje. Mednje spadajo različni polipozni sindromi in dedni nepolipozni rak na črevesu, pri katerem je povečano tudi tveganje za nastanek drugih rakov. Ljudje, katerih bližnji krvni sorodniki so zboleli za rakom na debelem črevesu in danki, so izpostavljeni večjemu tveganju, da bodo tudi sami zboleli. Zato je pomembno poznati zdravstveno zgodovino svojih najožjih krvnih sorodnikov.

Vir: Program Svit

Vabljeni na forum Rak debelega črevesa in danke na >>


Sledite nam