fbpx

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

arhiv

Če načrtujete potovanje po EU, v Islandijo, Lihtenštajn, Norveško ali Švico, ne pozabite svoje Evropske kartice zdravstvenega zavarovanja. Pomagala vam bo prihraniti čas, sitnosti in…

Če načrtujete potovanje po EU, v Islandijo, Lihtenštajn, Norveško ali Švico, ne pozabite svoje Evropske kartice zdravstvenega zavarovanja. Pomagala vam bo prihraniti čas, sitnosti in denar, če boste med bivanjem v tujini zboleli ali se poškodovali. Po podatkih, ki jih je danes objavila Evropska komisija, je v obtoku okrog 185 milijonov kartic.

Kaj je Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja in kaj se zgodi, če se ponesrečim ali zbolim v drugi državi EU?

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja omogoča osebam, zavarovanim v eni od 27 držav članic Evropske unije, Islandiji, Lihtenštajnu, na Norveškem ali v Švici, lažji dostop do zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v eni od teh držav.

Kartica državljanom teh držav zagotavlja enak dostop do zdravstvenih storitev v javnem zdravstvenem sektorju (npr. pri zdravnikih, v lekarnah ali bolnišnicah) kot ga imajo osebe, zavarovane v državi začasnega bivanja. Če boste zdravniške oskrbe deležni v državi, v kateri je treba zdravstvene storitve plačati, vam bodo stroške povrnili takoj ali po vrnitvi v domovino. Osnovni namen kartice je zagotoviti vso potrebno zdravniško oskrbo, da boste lahko bivanje v državi nadaljevali.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne krije načrtovanega zdravljenja; zanj je potrebna predhodna odobritev.

Ali lahko zaprosim za Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja?

Če želite prejeti kartico, morate imeti urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje v kateri koli državi Evropske unije, v Islandiji, Lihtenštajnu, na Norveškem ali v Švici. Vsak član družine zavarovane osebe mora na potovanju imeti svojo kartico.

Več informacij preberite na spletni povezavi >>

Posvetujte se o različnih vrstah zavarovanj na forumu Prostovoljna zdravstvena zavarovanja na >>


Sledite nam