fbpx

Petina mladostnikov že vsaj dvakrat pijana in vsaj trikrat vpletena v pretep

arhiv

Okoli 30 odstotkov slovenskih mladostnikov je v zadnjem letu doživljalo občutke depresije, desetina pa je svoje zdravje opisala kot slabo in izrazila nezadovoljstvo s svojim…

Okoli 30 odstotkov slovenskih mladostnikov je v zadnjem letu doživljalo občutke depresije, desetina pa je svoje zdravje opisala kot slabo in izrazila nezadovoljstvo s svojim življenjem, kaže raziskava WHO-ja.

Raziskava razkriva, da vsaj desetina mladostnikov redno občuti določene težave, kot so nespečnost, nervoza, razdražljivost, glavobol, občutki potlačenosti, bolečine v križu in želodcu, in ni zadovoljna s svojim življenjem, je prve izsledke raziskave, v kateri je sodelovalo 43 držav iz Evrope in Amerike, predstavila Helena Jeriček Klanšček iz Inštituta za varovanje zdravja.

Visoka stopnja nagnjenosti k tveganemu vedenju

Raziskava se je posvetila vedenju mladostnikov (anketirali so 11-letnike, 13-letnike in 15-letnike), ki so v šolskem obdobju, prve analize pa kažejo, da je nagnjenost k tveganemu vedenju visoka. Skoraj 30 odstotkov mladostnikov je v življenju namreč pokadilo vsaj eno cigareto, cigaro ali pipo (največ jih je v starostni skupini 15 let), malo manj kot desetina pa jih redno kadi (znova največ v starostni skupini 15 let).

Vir: rtvslo.si

Kakšno je življenje oseb, kjer domuje alkohol preberite na forumu Alkohol na >>


Sledite nam