fbpx

Zdravstvenovarstveni nasveti za preprečevanje driske s posebnim poudarkom na toksinu šigel

arhiv

Nemčija je 22. maja 2011 poročala o velikem povečanju števila pacientov s hemolitičnim uremičnim sindromom in krvavo drisko, ki ju povzroča E. coli s proizvajanjem…

Nemčija je 22. maja 2011 poročala o velikem povečanju števila pacientov s hemolitičnim uremičnim sindromom in krvavo drisko, ki ju povzroča E. coli s proizvajanjem toksina šigel (STEC). Od 22. maja dalje je Nemčija poročala o več kot 400 primerih HUS in 1000 primerih STEC. Tudi več drugih držav EU/EGP je poročalo o primerih HUS in STEC, povezanih z izbruhom: Avstrija, Češka, Danska, Francija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Španija, Švedska in Združeno kraljestvo.

Kaj pomenijo izrazi STEC, VTEC in EHEC?

Vsi ljudje in živali imajo v črevesu bakterije Escherichia coli (E. coli). Te so del črevesne flore in so običajno neškodljive. Vendar pa obstajajo posebni sevi E. coli, ki proizvajajo toksine. To so t. i. sevi STEC/VTEC (toksin šigel ali verotoksin, ki ga proizvaja E.coli) ali EHEC (enterohemoragični E. coli), njihovi toksini pa lahko povzročajo hudo, krvavo drisko, v nekaterih primerih celo akutno odpoved ledvic, kar zahteva intenzivno nego. Obstaja več različnih sevov STEC, z njihovo določitvijo pa lahko natančneje opredelimo vir določenega izbruha.

Kako zbolimo?

Okužba s STEC se večinoma prenaša s hrano, ob pripravljanju okužene hrane ali prek okuženih živali. Pri ljudeh se lahko prenaša med bližnjimi (v družini, vrtcih, domovih za ostarele itn.). Za vir okužbe je bila ob izbruhih do zdaj opredeljena zelo raznolika hrana, med drugim neprekuhana govedina in ostale vrste mesa, nepasterizirano mleko, sveži proizvodi (npr. kumarice, ohrovt, špinača in solata), nepasteriziran jabolčni sok in sir. Zelo malo bakterij STEC lahko okuži ljudi.

Vir: Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije

Vas zanima, kako pravilno hraniti živila? Posvetujte se na forumu Prehrana in varnost živil na >>


Sledite nam