fbpx

Mladi v spolnost vstopajo nevedni

arhiv

Odrasli, tako starši kot učitelji, se z mladimi o spolnosti skorajda ne pogovarjajo in tako je za mladostnike glavni vir znanja o spolnosti splet, ki…

Odrasli, tako starši kot učitelji, se z mladimi o spolnosti skorajda ne pogovarjajo in tako je za mladostnike glavni vir znanja o spolnosti splet, ki pa je poln napačnih in zavajajočih informacij. Zato je skupina študentov pod okriljem centra za preventivo aidsa in ranljive skupine Robert oblikovala projekt Varna spolnost, katerega namen je mlade na strokoven, a zabaven način poučiti o pasteh spolnosti, prizadevajo pa si tudi, da bi predavanja o varni spolnosti, ki jih pripravljajo “mladi za mlade”, postala del šolskega kurikuluma, je povedal vodja skupine Tilen Milićević.

Pogovori z ministrstvom za šolstvo, ki naj bi jim odprlo vrata učilnic, še potekajo, Milićević pa upa, da bodo prve nasvete lahko delili že z začetkom novega šolskega leta.

Ali mladi razmišljajo o varni spolnosti?

Leta 2006 je bila opravljena raziskava, ki je pokazala, da kar četrtina mladostnikov vstopa v spolne odnose brez kondoma, kar je veliko. To je rizična skupina, h kateri moramo še posebej pristopiti. Mladi sicer že razmišljajo o varni spolnosti in o boleznih, vendar pa imajo zelo omejen dostop do konkretnih informacij, saj se o tem ne pogovarjajo niti v šoli niti doma. Mladi bi morali o spolnosti vedeti več, še preden se vanjo prvič spustijo.

Kje največkrat pridejo do informacij?

Največkrat jih pobirajo na internetu, kjer pa so velikokrat objavljene napačne in zavajajoče informacije, ki se nato širijo naprej med mladimi. Velika težava je, da je le od samoiniciativnosti učitelja odvisno, ali bo znanje o varni spolnosti prenesel na svoje učence. Te naloge se lotijo redki profesorji in starši, ki pa imajo zelo različne pristope in ti so velikokrat napačni.

Vir: dnevnik.si

Spoznajte svet mladih s pomočjo foruma Mladi, ljubezen in spolnost na >>


Sledite nam