fbpx

Učenje podjetništva se začne že v osnovni šoli

arhiv

Za podjetniškim krožkom, ki ga na OŠ Livada v Velenju je uspešno šolsko leto. Na podjetniškem krožku se osnovnošolci učijo inovativnosti in iznajdljivosti Na osnovni…

Za podjetniškim krožkom, ki ga na OŠ Livada v Velenju je uspešno šolsko leto. Na podjetniškem krožku se osnovnošolci učijo inovativnosti in iznajdljivosti

Na osnovni šoli Livada v Velenju osmo- in devetošolci z veseljem obiskujejo podjetniški krožek, na katerem na inovativen način spoznavajo veščine, ki so potrebne za uspeh – v podjetništvu ali nasploh v življenju.

“Za nami je uspešno leto,” pravi mentor podjetniškega krožka, mladi podjetnik Matija Goljar. “Letos smo izvedli nekaj zelo uspešnih projektov, na podjetniškem večeru so nam predavali najuspešnejši podjetniki, za sošolce so člani pripravili zaključni ples, realizirali smo nekaj čisto pravih podjetniških idej in zaslužili, preizkusili pa smo se tudi v snemanju reklam – reklama enega izmed članov je bila celo razglašena za najboljšo v mladinski podjetniški oddaji Firma.TV na RTV Slovenija.”

Namen krožka ni, da bi učili mlade kako obogateti, temveč vzpodbuditi kreativnost, ustvarjalnost in kanček drznosti. Posebnost krožka je, da so vse aktivnosti zastavljene tako, da se mladi učijo iz prakse, o teoriji je govora le izjemoma, v teh primerih pa se krožku kot gostujoči predavatelji običajno pridružijo izkušeni podjetniki.

V praksi – od desetih evrov do žepnine

“V kuverti boš našel deset evrov. To je tvoj začetni kapital. S tem denarjem lahko počneš karkoli hočeš, tvoja naloga pa je, da ga vložiš v podjetniško idejo in v tednu dni ustvariš dobiček.” To je ena od “domačih nalog,” ki so se je lotili člani krožka in bili so izjemno uspešni. Dve dekleti sta skupaj nakupili vse potrebno za peko piškotov, jih spekli in zapakirali v majhne pakete in jih prodajali od vrat do vrat. Zaslužili sta si kar nekaj mesecev žepnine. “Pri nas velja pravilo: vse se da, če se hoče, le potruditi se je treba!” pojasnjuje Matija Goljar, ki pravi, da je to najboljši način, da se otrokom pokaže, kako pomembna za uspeh sta iznajdljivost in vztrajnost. “Prepričan sem, da nihče od otrok, ki so opravili to nalogo, ne bo nikoli imel težav zaradi premalo žepnine, saj bodo točno vedeli, kaj morajo narediti, če želijo zaslužiti.”  Aktivnosti, kot je ta, nosijo še mnogo pomembnejše sporočilo: uspeh ni odvisen od sreče ali naključja, temveč si ga z lastnim delom ustvarjamo sami. V času, ko je vse preveč mladih brez službe in upa na pomoč države, je takšno zavedanje še bolj pomembno.

Dan, ko smo si upali vse

V maju je podjetniški krožek organiziral Lov za zakladom, tekmovanje v katerem so lahko svoje pridobljene veščine bodoči podjetniki preizkusili v praksi. Člani krožka so morali z veliko mero iznajdljivosti rešiti naloge, ki se na prvi pogled zdijo nemogoče; tako jim je bilo zadano ”slikati se v županovi pisarni”, ”prepričati mimoidočega, naj zapoje himno”, ”najti nekaj kar je bilo narejeno leta 1977”, ”fotografirati se z znano osebnostjo” itd., kar pa nadebudnih podjetnikov ni ustavilo – obratno, učenci so izpolnili večino nalog, uspelo jim je celo, da jih je sprejel župan: “Nisem verjel, da je tako enostavno narediti vse to. Najprej sem mislil, da je nemogoče. Potem pa smo poskusili, vprašali in dovolili so nam, da se slikamo v županovi pisarni.” je po koncu tekmovanja dogajanje komentiral eden od udeležencev.

Podjetništvo je tudi delovanje v korist skupnosti

Znanja in izkušnje, ki jih pridobijo skozi šolsko leto, učenci s pridom uporabljajo, saj je eden od glavnih ciljev krožka izvedba projektov, namenjenih skupnosti, v kateri živijo. V letošnjem letu so člani krožka povsem sami organizirali šolski ples za svoje vrstnike, ki je bil sprejet z navdušenjem.

Zanimanje za krožek tudi iz tujine

Podjetniški krožek na Osnovni šoli Livada je bil sprva zamišljen kot interesna dejavnost za tiste redke učence, ki jih zanima posel in gospodarstvo, vendar je kmalu prerasel v pomembno dopolnitev in protiutež formaliziranega šolskega sistema, ki ne dopušča dovolj svobode in vse preveč temelji na teoretičnem znanju.

“Veseli me, da se je krožek prijel med osnovnošolci in da že nestrpno pričakujejo naslednje leto, ko se bomo lahko lotili še večjih projektov. Pripravljamo serijo podjetniških večerov, ko nas bodo obiskali najbolj uspešni slovenski podjetniki, lotili se bomo zanimivega dobrodelnega projekta, upamo pa tudi, da nam bo uspelo izvesti mednarodno izmenjavo, saj je z nami navezala stike mladinska organizacija iz Velike Britanije, ki si želi po naši metodologiji v prihodnjem letu začeti izvajati podjetniški krožek,” je še dodal Matija Goljar, ki upa, da bodo tovrstni krožki čez nekaj let postali stalnica slovenskega šolstva.

O podjetniškemu krožku OŠ Livada

Podjetniški krožek je kot interesna dejavnost na Osnovni šoli Livada začel delovati leta 2009, ko ga je obiskovalo pet učencev. Do konca letošnjega leta je bilo v aktivnosti krožka skupaj vključenih prek dvajset mladih. Za vse učence je sodelovanje v krožku povsem brezplačno. Krožek kot prostovoljec vodi študent poslovnih financ in mladi podjetnik, Matija Goljar.

Vir: Osnovna šola Livada v Velenju

O dobrih in slabih straneh izobraževalnega sistem preberite več na forumu Učitelji in učenci na >>


Sledite nam